78 старозагорски училища обучават в електронна среда

В отминалите петък, събота и неделя бяхме мобилизирали всички директори на училища, учители и колеги от Регионалното управление на образованието (РУО) , за преминаване към дистанционно обучение на учениците. Всички се отнесоха много отговорно. Заедно обсъдихме различни идеи, предложения, опитност. В резултат на това, на 16 март 2020 г. стартираха всичките 122 училища на територията на област Стара Загора, за което изказвам огромна благодарност и признателност“. Това каза пред Dolap.bg Татяна Димитрова, началник на РУО Стара Загора. „ Говорим за обучение в електронна среда. Идеята е да се създаде максимално добра организация“.

78 училища са създали пълна организация за обучение в електронна среда. Това означава, че с ресурса, с който те разполагат, с образователните платформи, които ползват всички ученици е направена необходимата организация. Това са различни издателства, които предоставят безплатен достъп, към Гугъл, виртуални класни стаи, към Майкъл софт и др. в зависимост училището към какво се е насочило и с какво работи.

Това значи, че всички ученици са се включили в този процес. Всички разполагат с интернет устройства -персонален компютър, таблет, лап топ или телефон. По този начин им се поставят задачите и се провежда обучението.

Всяко училище взема решение за начина, по който ще се реализира този образователен подход. Някои от тях са решили да се ръководят по седмичното разписание, разбира се не с 40-45 минутни часове. Качили са това на сайта на училището, информирали са и родителите. Например в първия час на Виртуалната класна стая за пети клас има час по математика. Учителят е насреща и поставя необходимите задачи. Друг избор е да се работи по скайп, по вайбър, като са направили разписание за дните . Много от училищата използват и електронните дневници, които също дават тази възможност. На този етап е върви в посока самоподготовка, затвърждаване на знания и „трениране“ на умения да прилагане на новия начин на обучение. От друга страна това е подготовка, ако извънредното положение продължи, да се премине към изпълнение на седмичното разписание.

Всички издателства предлагат безплатен достъп за електронни уроци от електронните учебници. Ползотворен е сайта Уча.се, Школо и др.

Търсят се различни нови варианти и предложения за подобряване на ситуацията.

Към дата 17 март 2020 г. 44 са училищата, които не са въвели обучението в електронна среда по различни причини. Една от тях е, че учениците не разполагат с устройства или нямат интернет или липсва подкрепата на родителите. За тези деца, директорите на училищата продължават да търсят възможности. Много от мобилните оператори правят различни предложения, например за поставяне на допълнителни точки в населените места, където няма или е недостатъчен. Вариян е на ниво училище да се закупят таблети.

Специално в старозагорския квартал „Лозенец“ има интернет, но се търсят възможности за разкриване на допълнителни точки за интернетсвързаност, за да могат да се поставят задачи. В 12 ОУ „Стефан Караджа“ не всички ученици разполагат с устройства, за да могат да ползват интернет. В този квартал, както и в по-малките села, които са населени с ученици от уязвими групи, чрез образователните медиатори се предоставят материали на хартиен носител на родителите . След това, по обратния път стигат до училището, което ги препредава на учителите. В малките населени места някъде директорите са потърсили подкрепата на кметовете. Материалите се изпращат в съответното кметство, от където се предоставят на децата. Понякога задачи се поставят по телефона, с какъвто разполагат почти всички семейства.

Според мене, новият подход в обучението тръгна добре с ентусиазирани ученици и учители и подкрепящи родители, каза Татяна Димитрова. – На фона на над 33000 ученици в област Стара Загора, 2600 ученици нямат устройства, а 3000 – нямат интернет. В момента се работи в разрешаване на този проблем“.

Важно е да се запази интересът и отговорността, както от учениците и родителите, така и от учителите.

Росица Ранчева