Кой ни пусна коронавируса и защо? Кому е изгодно?

На 11 март 2020 премиерът ни Бойко Борисов, в типично откровения си стил, заяви във връзка със създалата се ситуация у нас следното: „Някоя гад го произведе и после светът страда. Надали обаче сега ще научим коя гад пусна това – коронавируса?!” (https://novini.bg/bylgariya/politika/586557).

Да, ние се питаме същото, господин премиер, при това много преди Вие да повдигнете този въпрос. И в търсенето на отговора особено ни помогна водещият руски лекар и учен проф. Дмитрий Еделев. В интервю за БТА той е повече от категоричен относно синтетичния произход на покосилия ни вирус: „Редица учени в световен мащаб и водещи вирусолози на Великобритания, както и на Русия, официално заявяват, че това е изкуствено създаден вирус. Той има всичките признаци на абсолютно биологическо оръжие, при това с изключително добро качество. Това са: дългият скрит период, бързото предаване, тежкото протичане, огромното количество усложнения, които остават дори след излекуване, и накрая леталния край – висок процент на смъртност”. (https://news-bulgaria.info/rubriki/intervyu-s/koronavirus-e-absolyutno-biologichesko-orazhie/).

И така, не си мислете, че сме тласнати към еволюционно развитие чрез естествен подбор, макар и предизвикан по изкуствен начин. Не, набутани сме в същинска нова световна война без никой да ни пита. Вече 117 или повече от ½ от съществуващите днес държави (официално 194 международно признати суверенни такива) са вкарани в жестока битка на живот и смърт. При това срещу коварен и невидим с просто око враг.

Защо се случи всичко това. Причините са много и от най-различно естество. Но ето поне една малка част от тях: 75 г. относителен мир без сериозен глобален военен конфликт, свръхпопулация на планетата (вече около 8 млрд. души) и значително застаряване на населението, липса на достатъчно ресурси и допълнителни затруднения в борбата с бедността, неравенствата и глада, нарушено екологично равновесие, разрастване на бежанския проблем (новото Велико преселение на народите) и още, и още.

А поводът – него, според теорията на народонаселението на англичанина Томас Малтус (1766 – 1834), винаги го е имало и трябва да го има. И това е периодично поразреждане на претъпкания ни свят, тъй като населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за неговото изхранване – в аритметична. Именно, за да се осъществява ефикасен контрол над населението, са необходими нещастия – войни, епидемии, глад и болести, морални ограничения и поквара – в т. ч. убийства, предпазване от забременяване, хомосексуалност. Да Ви звучи познато?

И в кой момент да се случи това? Тук вече може да се говори и за случаен избор, в който също няма нищо произволно. При изброените обстоятелства всеки момент си е подходящ. Важни са очакваните резултати. А те са:

Освежаване” и „подмладяване” на населението на Земята. COVID19 е най-сериозна заплаха за хора над 70 – 80-годишна възраст, пациенти с хронични заболявания, със сърдечни проблеми, диабет, хипертония и заболявания на дихателната система. За сравнение от т. нар. „испански грип” през 1918 – 1920 г. умират над 50 млн. души. Сега прогнозите също са за не по-малко от няколко милиона;

Загуби за трилиони долари (число с 18 нули). Елиминиране на неконкурентно способни икономики и изпадането им в зависимост;

Раздвижване на индустрията и засилено производство на необходимите защитни облекла, маски, респиратори и пр. предпазни средства;

Засилване на финансовия оборот – харчене за горното облекло, за храни, лекарства и евентуално ваксина. Печелене на пари и пак харчене.

Силна динамика на борсовите индекси и дублиране (поне) на някои капитали.

Кому е изгодно (от лат. „Quid prodest?”) всичко това?

Ако си отговорим на този въпрос на римския юрист Касий Лонгин Равила, ще стане ясно кой е виновен. Това са шепата вманячени мултимилиардерски фамилии, които си играят със съдбите ни и дирижират глобалния ред. Помагат им и днешните властелини на света. Нищо, че официално САЩ и Китай се обвиняват взаимно за коронавируса. А пък в Русия до момента няма починали от COVID19 !? Очевидно някои знаят повече от нас. И не само това.

Изводи:

Няма място за мълчание и бездействие, хора! Време е за истини, прозрачност, отговорни действия и високо самосъзнание. И нека на проблемите си да погледнем като на нови възможности – най-малко да ни вдъхновят за повече усмивки, ако не прегръдки и ръкостискания. Това е, което ни отличава от животните – те не могат да изпитват това чувство и да се смеят. Иначе за всички ни животът продължава да си бъде заразна болест предавана по полов път и с летален край…

И без паника, моля! Бъдете ЧОВЕЦИ, а не опитни зайчета!

Георги ТУРТУРИКОВ – историк, юрист, носител на званието „Будител на Стара Загора“ от 2017г.

15.03.2020 г.