Кметът на Стара Загора: Постъпваме отговорно към хората и тяхното здраве

С благодарност към гражданите на Стара Загора, които спазват разпорежданията на кмета , на общинския щаб и на заповедта на министъра на здравеопазването, на 16 март 2020 г. от 10:00 ч. започна онлайн пресконференция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници. Този подход е част от мерките за ограничаване на заразата от коронавируса, наред с отмяната на публични прояви, като концерти, спектакли, изложби, спортни състезания и пр.

Кметът благодари още на фирмата „Медина Мед“ , дарила 5000 лв за хора, които се нуждаят от закупуване на лекарства, както и на редица партийни и неправителствени организации, които са заявили желание за безвъзмездна помощ, ако се наложи такава.

Телеграфно беше посочено състоянието към деня и часа и новите предприети мерки.

Слава Богу, досега в Стара Загора няма заболял от коронавирус. В карантина са 60 граждани, болшенството от които завърнали се от чужбина или са били контактни с потенциални носители на вируса.

Извършва се перманентно дезинфекциране на автобусните спирки, на автобусите и тролейбусите, на парковете и парковата мебел, детските площадки и пешеходната зона. Предстоящо е това да става и в селата.

Кметът отново акцентува върху изключителното значение на личната хигиена и спазване на изискванията за намаляване до минимум на социалните контакти. Зам.кметът по образованието Иванка Сотирова съобщи, че 95% от училищата в общината имат готовност за дистанционно обучение. Днес, в следобедните часове, се очаква заповедта на просветния министър за изясняване на платформите.

Както вече съобщихме, Община Стара Загора организира доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за нуждаещите се. На тел.: 0885 382 233 всеки ден от 9 :00 до 17:00 часа могат да се обаждат самотноживеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за да им се доставят необходимите храни и медикаменти. Служителите от Социален патронаж към Общината, освен доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на лекарства.

Разкрива се нов телефон 088 5363077 на Диетичния стол. Той ще разшири дейността си и ще може да доставя храна при предварително заявено желание ден за ден.

Детска млечна кухня продължава да работи при строго спазване на хигиенните изисквания.

Служители в администрацията на общината на възраст над 60 години, ще работят дистанционно от домовете си, съобщи градоначалникът.

Кметовете и кметските наместници в селата ще обобщават необходимостта от доставка на храни и лекарства и ще съобщават данните на длъжностното лице на тел.:0885 382 233.

До 29 март Зелената зона в Стара Загора е безплатна.

Търговските обекти – кафенета и ресторанти, които в момента не извършват дейност заради ограниченията с разпространението на COVID-19, но вече са платили тротоарно право за настоящия период, ще бъдат компенсирани за следващия месец..

Секретарят на Общината Делян Иванов, който е и председател на Оперативния щаб съобщи, че след направените проверки и предупреждения в съботния ден, от неделя (15 март2020 г.) всички ресторанти и кафенета спазват забраната. Длъжностни лица от общината правят редовни проверки и в моловете и другите хранителни вериги за спазване на реда и недопускане на струпване на хора. При констатирани нарушения, ще се прилагат строги санкции, включително и затварено им.

Вече има създаден списък на желаещите доброволци, да бъдат на разположение за различни необходимости на болни, стари и самотноживеещи граждани. Разкриват се и два нови телефона за записване на кандидати за доброволци: 088 590 1212 и

042/ 61 46 14.

Председателят на Общинския съвет Стара Загора Мария Динева съобщи, че е провела електронно заседание на Председателския съвет. Съгласувано с кмета, няма неотложни предложения за разглеждане и гласуване. Предвид на сложната ситуация, редовното заседание на 26 март 2020 г. няма да се състои.

По телефона и Интернет бяха зададени много въпроси от граждани, на които беше даден изчерпателен отговор.

Приемните дни на кмета, зам.-кметовете, главния архитект и секретаря на общината ще се извършват само в Интернет до второ нареждане.

Росица Ранчева