Община Стара Загора затяга мерките срещу коронавируса

Благодаря на щаба, който взе решение да не се провежда ритуал на Мемориалния комплект „Бранителите на Стара Загора“ послучай националния ни празник 3-ти март, за да няма струпване на хора. Смятам, че това беше добра мярка. По същия начин и в момента постъпваме отговорно, най-вече към хората и към запазване на тяхното здраве, защото това е най-важното за Общината в тази ситуация“. С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров започна на 13 март 2020г. извънредната пресконференция за мерките, които предприема администрацията.

Според градоначалника към 14.20 ч. днес няма регистриран случай на заболял от коронавирус на територията на Стара Загора. Държи се постоянна връзка с лабораторията, където се изследват резултатите от пробите и със здравните заведения в града.

За момента това е добра новина, но тя не ни успокоява, защото ситуацията е извънредно динамична, каза г-н Тодоров.- Ние сме в очакване всеки момент това да се случи и тогава да предприемем крайни и още по-рестриктивни мерки“.

Досега, след среща с ръководствата на културните институти в града, абсолютно единодушно е решено културните институти да затворят врати за един месец, считано от 13.03.2020 . Това се отнася за театрите и операта, музея, библиотеките, читалищата, тъй като не може да се гарантира, че няма да има проблеми при евентуално посрещане на групи там. Всеки ден ще се обеззаразява. Администрациите ще работят. Онлайн ще се работи само с читатели в библиотеките.

Община Стара Загора ще внесе предложение до Общинския съвет 100 000 лева от резерва да бъде заделен за фонд, който да компенсира институтите, които ще пострадат от мярката. Това са всички, които генерират приходи от посещения на публиката. Най-засегнати ще бъдат Държавен куклен театър, Държавна опера и Драматичен театър „Гео Милев“.

Всички спортни зали в града ще бъдат затворени за посетители. Плувният басейн вече е затворен от една седмица. Ще бъдат затворени и пенсионерските клубове, за да няма събиране на възрастни хора. Банята на Старозагорски минерални бани – също е затворена.

Живко Тодоров оповести, че на заседанието на Областния щаб, което ще започне днес от 16:00 ч. Общината ще препоръча училищата да продължат ваканцията.

В ресторантите ще се допускат клиенти, но през място и при осигурено разстояние. Нощните клубове, дискотеките и фитнес зали ще бъдат затворени от днес с кметска заповед. В ритуалните зали няма да се допуска струпване на хора. При сватби, в залите, ще се допускат само младоженци и кумове. В ресторантите ще трябва да се спазва отстояние един от друг при организирани събития като сватби и кръщенета, уточни градоначалникът.

Взети се всички мерки за градския транспорт и Автогарата, които редовно се дезинфекцират. От днес се дезинфетират парковата мебел, детските площадки на открито, за което отговаря звено „Озеленяване“, съобщи заместник-кметът Йордан Николов.

Общинският пазар ще функционира при обеззаразяване по няколко пъти на ден. В моловете е предприета също организация по дезинфекция. От тази вечер започват проверки по нощни заведения и ресторанти дали се спазва отстоянието, в различни обекти дали се изпълняват предписанията. Ще има сериозен контрол и санкции. За онези, които не спазват карантината, ще се вземат много сериозни мерки, ще бъдат задържани и повдигани обвинения. Проверки от днес има и в ромския квартал „Лозенец“. Там няма да се допускат масови мероприятия. Издирват се всички, които се завръщат от чужбина. По предоставените списъци това са по 20-30 души дневно.

Зам.кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова информира, че продължава обсъждане на възможностите за извършване на обучение, за да не се пропусне много от учебната година. В Стара Загора голяма част от училищата имат възможност онлайн и дистанционно да се извършва общуване с учениците. Това няма да бъде чиста форма на обучение. Ще се възлагат задачи. Ще има определени дни и часове, които в определено време ще се дават консултации по учебния материал, но няма да може да се провежда изпитване.

На първо време ще оставим детските градини с отворени занимални и прием. Там се извършва сутришен преглед с проверка на всяко дете за неговото здравословно състояние. Персоналът е в готовност. В детските заведения за разлика от другите, се извършва най-малко четири пъти дезинфекция на всички обитаеми площи, коментира г-жа Сотирова.- Към момента имаме 60% намалена посещаемост. В детските ясли тя е много по-голяма. Някои от тях, поради не посещаемост, не работят. Навсякъде ще има дежурни заведения, които да приемат поне по една занималня в яслите. При необходимост, ако трябва, забранили сме сборните групи, защото не е целесъобразно. Но все пак, ако няма деца, няма смисъл да работи персонала“.

Иванка Сотирова обърна внимание за изискванията и към социалните услуги, тъй като най-уязвима е групата на обитателите на социалните заведения. Там нещата са много сложни въпреки всички мерки. Контролът е много голям. Най-голям проблем се оказва ограничаване на достъпа на близките на домуващите.

Навсякъде всички са снабдени с дезинфектанти и защитни предпазни средства.

Има възможност да се увеличи броят на социалния патронаж.

„Призоваваме всеки гражданин да вземе лични мерки, да си осигури предпазна маска, разстояние от други лица, за да няма пряк контакт. Това зависи от дисциплината на всеки един“. Да няма притеснения сред хората! Да не тръгват да се презапасяват с продукти и лекарства, защото тогава става голямото струпване. Да ограничат контактите си и да не се поддават на паника, апелира Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора и председател на Общинския кризисен щаб.

Общината работи с минимален достъп на граждани. От понеделник (16 март) онлайн ще бъдат приемни дни.

Ако в Стара Загора се установи заразен с коронавирус, властите имат готовност за реакция с вариант „Б“, който изисква още по-крути мерки.

Воден е конкретен разговор със здравните заведения. 40 свободни места има в момента в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“. Тубдиспансерът също може да осигури 32 плюс 18 места.

Приетите мерки ще бъдат изпратени до всички кметове, кметски наместници, до всички които касаят предприетите мерки.

Росица Ранчева