Областният управител призовава за високо гражданско самосъзнание

Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 13 март 2020 г. за преустановяване на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене и др., от тази вечер започват масирани проверки на МВР и другите компетентни органи за спазване на нарежданията. На нарушителите на заповедта ще бъдат налагани строги санкции. Това стана ясно след днешното заседание на Областния медицински съвет, свикано от областния управител Гергана Микова.

На него директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. Йовчо Йовчев докладва, че до този момент в лабораторията към болницата не са установени положителни проби. Засега лабораторията разполага с достатъчно тестове, в неделя се очакват и допълнителни количества.

Директорът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова обяви, че много училища работят по въвеждането на обучение в електронна среда и то ще стане факт там, където е възможно. РУО е в непрекъсната комуникация с директорите на училищата. Г-жа Димитрова напомни, че заповедта на министър Ананиев касае и всички частни занимални и школи, които също трябва да затворят врати.

На заседанието беше обсъдена и организацията на работа в държавните и общински администрации и институции, предвид въведеното от днес извънредно положение на територията на цялата страна.

Областният управител призова за високо гражданско самосъзнание, за спазване на заповедите на институциите и на предписанията на здравните власти за предпазване от коронавируса. В същото време г-жа Микова апелира жителите на Старозагорска област да не се поддават на паника, да запазят спокойствие и да проявят отговорност в критичната ситуация.

Мадлен Пеева