В Световния ден на съня разберете най-удивителното за нашите сънища

В Световния ден на съня разберете най-удивителното за нашите сънища

Световният ден на съня се отбелязва от 2008 г. през втория петък на м. март /тази година – на 13 март/ по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня с подкрепата на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация с цел да се намали влиянието на проблемите със съня върху обществото чрез по-добра превенция и управление на нарушенията на съня.

Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете – минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът – спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките – спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим – спят цяла зима.

В миналото сънят е определян като едно състояние на човешкия организъм, но с напредването на годините научните прочувания доказват, че това не е едно състояние, а цял процес, съставен от различни фази.

Всеки един етап от съня е важен и играе съществена роля в пълноценната почивка на тялото.

В периода на древността сънищата са били съществена част при вземането на важни решения. Те са смятани за послания от боговете и всеки един от военните лидери имал екип от съновници, които да тълкуват символите от съня.

Всяко човешко същество сънува, независимо дали страда от тежко психично разстройство или е напълно уравновесен. Хората, които казват, че не сънуват, имат предвид, че не помнят сънищата си.

Пет минути след като се събудим, забравяме около 50% от съня си. След още 10 минути няма да си спомняме 90% от сънуваното.

38% от хората казват, че поне веднъж в живота си са имали пророчески сън, а 70% от сънуващите вярват, че посланията в съня им предсказват бъдещето.

Тревогата е най-честата емоция насън и е по-вероятно да помним съня си на следващия ден, ако е бил кошмарен.

Документираният рекорд за най-голяма липса на сън е 18 дни, 21 часа и 40 минути, като човекът, който го е постигнал, малко след това е страдал от чести халюцинации, замъглено зрение, пристъпи на параноя и проблеми с говора и концентрацията.

В началото на 2019 г. се проведе онлайн проучване в шест държави: Франция, Полша, Италия, Австралия, Япония и САЩ, което сочи, че 80% от участниците изпитват смущения на съня, a това влошава здравето и качеството им на живот. Данните показват, че 50% от хората никога не са лекувани, дори и да имат проблеми със съня, а 47% от европейците никога не са обсъждали проблема със своя лекар.

Сходни резултати показа и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре. Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки.

Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. 5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000, по даснни на МВР от 2018 г. Системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

В световен план жените не спят добре, за разлика от мъжете. Най-пагубни за трудното заспиване на жените по света са мислите за личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22%.  Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а тревогите за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години.

Докато при мъжете процентите са съответно 18%  и 13%. Проучването установи, че жените се будят повече поради притеснение или стрес – 38%, докато за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при обръщане на партньора в леглото – 24%. Мъжете все пак също се будят от същите притеснения – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава необходимостта да посетят тоалетната – 52% за жените и 46% за мъжете.

В Италия не могат да заспят заради проблеми с личните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-вече поради притеснение или стрес (40%) – по често италианките (43%), отколкото италианците (37%).

Когато си лягат, в Полша се притесняват за личните си финанси (42%). Жените (47%) отново са повече от мъжете (36%). Дамите там често се будят през нощта от стрес (48%) или от хъркането и движението на половинките си в леглото (26%). От своя страна тези цифри за господата отново са по-малки – стрес (33%) и въртене на партньора в леглото (15%).

Във Франция освен поради проблеми с парите (39%), не могат да заспят и от притеснения за терористични атаки (12%). Тревогите, свързани с терористичните атаки, са два пъти по-големи от тези в другите европейски държави (6%).

В Япония почти 1/3 от жителите на страната споделят, че нищо не може да им попречи да заспят.

Очаквано, 26% от американците гледат телевизия до късно, а 41% не могат да заспят поради притеснения за личните си финанси и само 10% спят непробудно през нощта. 21% от жените стоят будни заради социалните мрежи, а едва 15% от мъжете смущават съня си по този начин.

Здравословните проблеми държат хората в Австралия будни (30%), а екстремните природни условия ги будят през нощта (29%). Също така австралийците гледат много телевизия преди сън (25%).

Липсата на сън отключва редица заболявания. При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави  хората податливи на редица вируси. Как можем да си помогнем? Режимът е най-доброто нещо. Да започнем с това, че не трябва да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните напитки или чай с кофеин.

Да се ляга рано, по едно и също време, по възможност всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смартфоните и телевизорите, възпрепятства производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина трудно заспиваме. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

А ако проблемът с безсънието е упорит и почти нищо не помага? На помощ идват лекарствата. Изключително популярни са „хапчетата“ за сън, като повечето съдържат само мелатонин. Той подпомага заспиването, но не може да гарантира поддържането на качествен сън. Затова е добре избрания продукт да е комплекс с допълнителни съставки и билки. Потърсете „хапче“ за сън с мелатонин, който е в съчетание с витамин B6, маточина, пасифлора и калифорнийски мак например. Тази комбинация спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и чувство за отпочиналост сутрин. Този вид сън е известен с термина възстановителен. А както казва българският народ, денят се познава по сутринта. Пожелаваме на всички много прекрасни сутрини след като сте си върнали съня, за който сте мечтали.