Ще се открива изложба по случай 100 години от рождението на Петър Русков

Художествената галерия в Стара Загора подготвя ретроспективна изложба по случай 100-годишнината от рождението на Петър Русков (31 март 1920 г. – 5 февр. 1999 г.), художник-проектант в продължение на 45 сезона в най-старата извънстолична опера. „Разбиранията му за музикалната сценография са основополагащи и определящи в зримия образ на Старозагорската опера от 40-те до края на 80-те години.”[1] Реализираните по негови проекти постановки са повече от 100. Работи и за Драматичния театър в града, сътрудничи и на други театри в България и зад граница.

Eкспозицията е от негови сценографски проекти за оперни, оперетни и балетни постановки, акварелни рисунки от различни периоди на творчеството му, пейзажи от България и чужбина. Стремежът на организаторите е да издирят и включат творби от различни жанрове, в които Петър Русков не само е правил опити, а се е изявявал.

Изложбата ще бъде открита скоро  в Художествената галерия на Стара Загора.

[1] Бикс, Розалия, Анелия Янева, Румяна Каракостова, Миглена Ценова-Нушева. Български музикален театър. 1890-2005. Опера, балет, оперета, мюзикъл. Постановчици: диригенти, режисьори, хореографи, сценографи, хормайстори. ИИИзк., С., 2008, 816, 384-387.

„На  5 февруари 1999 година тихо и почти незабелязано си замина дългогодишният сценограф на Старозагорската опера, художникът Петър Русков.

Целият му живот и творчество са посветени на Стара Загора до последния миг. В края на януари същата1999 година завършва сценографията на детската опера „Тошко Африкански“ и на 5 февруари, само няколко дни преди премиерата, тръгва по Пътя на Светлината , заедно с дългогодишния директор и диригент на театъра, Маестро Димитров… Възпитаник на трима велики художници-Никола Маринов, Дечко Узунов и Николай Райнов, Петър Русков завършва Художествената академия през 1944 година като първи студент в специалността „Сценография“ и веднага е изпратен на фронта в Сърбия като военен художник. През 1945 година постъпва като първи професионален сценограф на Оперния театър в Стара Загора и е негов главен художник до 1987 година-цели 54 години, през които е художник-проектант на повече от 70 оперни и балетни постановки. Като сценограф,  художникът е работил за оперните театри в Бургас, Русе, Киев, Москва, Берлин, Варшава и Братислава. Петър Русков е участник в редица сценографски фестивали и биеналета в Краков, Варшава, Лодз, Сао Паулу….

За него изкуствоведът Марин Добрев казва:“Същинският живот на художниците започва и завършва в ателието, този на Петър Русков започна и завърши в Старозагорската опера.“

Приносът на Петър Русков в културното развитие на Стара Загора е оценен с две награди „Стара Загора“ и званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, присъдено му през 1994 година.“

Снежана Иванова

Прекрасната статия на проф.Марин Добрев за Петър Русков може да прочетете ТУК

http://artgallerystz.com/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2/