Утре митрополит Киприан ще чества своя 44-ти рожден ден

В неделя, 8 март 2020 г., Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отбележи своя 44-ти рожден ден. В Катедралния храм „Св. Николай“, гр. Стара Загора, ще бъде отслужена Божествена св. литургия, с начален час 09:15. Приканват се миряните и благочестивите християни да се включат в духовната радост.

Митрополит Киприан е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък с мирско име Огнян Добринов Казанджиев. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Има висше богословско образование. Преди това е завършил музикална паралелка с профил „пиано“. Пял е в Хора на Петя Павлович, възпитаник е и на Музикалната школа „Емануил Манолов“. Негов преподавател по солфеж е музикалната педагожка Стефка Денева.

Възпитаник е на Старозагорска епархия и най-вече на ик. Петко Мотев- архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия, който го обучава години наред в овладяването на църковното клиросно пение и богослужение. През 1996 г. е подстриган за монах в Рилския ставропигиален манастир от Блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, от когото пази топли спомени и по чийто модел се води в ръководенето на поверената му епархия.

На 8 септември 1996 г. е ръкоположен за йеродякон в Палев баня, а от 14 септември 1996 г. е йеромонах в храма „Свети Николай“ в Стара Загора. Изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Света Богородица“. Паралелно завършва двугодишния курс на Софийска духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ от октомври 1996 до края на 1998 г. След това е приет в клира на Врачанската епархия като изпълняващ длъжността игумен на Тръжишкия манастир „Свети пророк Илия“. Следва в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. От 2000 г. е протосингел на Врачанската митрополия. На 31 август 2003 г. е възведен в архимандритско достойнство. От февруари 2006 г. до 1 август 2007 г. е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия. След това е назначен за протосингел на Врачанската митрополия. На 3 март 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата траянополски в катедралния храм „Свети Апостоли“ във Враца и е назначен за викарий на врачанския митрополит.

На 11 декември 2016 г. с 8 гласа „за“ от общо 13 гласа, Светият Синод го избира за Старозагорски митрополит.

Митрополит Киприан има трайни интереси в областта на църковното и гражданско право и оглавява канонично-юридическата комисия на Св. Синод, а същевременно с това е и негов говорител. Председател е на комисии, свързани с църковния въпрос в Украйна и установяването на каноническия статут на Македонската православна църква. На няколко пъти владиката изнася доклади пред Европейския парламент. С решение на Св. Синод миналата година за втори път митрополитът беше избран да води делегацията в Йерусалим, която по традиция носи Благодатния огън от Божи гроб.

От дете Митрополит Киприан е отдаден и на музиката. Диригентската му работа носи поредица престижни национални и международни отличия за ръководения от него Представителен хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански“. След оглавяването на Старозагорска епархия, неведнъж митрополит Киприан застана на диригентския пулт пред хора и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Убеден в ползотворността на музикалното образование, архиереят създаде към храм „Света Богородица“ детска музикална школа, отвори широко митрополитските двери и превърна двора в сцена за детски спектакли на операта, създаде Митрополитски хор при Катедралния храм „Свети Николай“. По негово предложение Епархийският съвет отпусна стипендии за студенти по хуманитарни дисциплини. Неговата безспорна харизма привлече десетки деца и младежи към Православната вяра. Той възстанови издаването на детско и младежко списание, организира срещи и празници с децата от неделните училища. При него отиват „на рапорт“ и за благословение успелите в състезания, олимпиади и конкурси.

Иновативен, деен, диалогичен, раздаващ се, съвършен естет, за малко повече от три години митрополит Киприан запълни от години празното място на духовен баща и наставник, преобрази и отвори за миряните митрополитския дом, отиде до всеки храм в епархията, отзовава се на всички големи общоградски събития.

Благодарение на него, в престолния му град три пъти пребивава Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – по повод 50 години от интронизацията на митрополит Панкратий, 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев, както и по случай 140 години от Освобождението на България, когато в тържествата на вр. Шипка се включи и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

През 2018 година митрополит Киприан бе отличен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. От 2019 г. е избран за Почетен гражданин на Казанлък.

Росица Ранчева