Библиотека „Родина” кани на юбилеен Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”

За 15-и пореден път и с голямо удоволствие се обръщаме към вас, за да ви поканим да се включите в станалия традиционен Общински маратон „Четяща Стара Загора”! Той се провежда всяка година през най-хубавия пролетен месец април и е част от Националния маратон на четенето на Българската библиотечно-информационна асоциация, а за девета година и от кампанията „Походът на книгите”, иницииран от Асоциация „Българска книга”. Организатор на това чудесно събитие, което насърчава любовта към книгата и четенето, е Библиотека „Родина”, а наши любезни партньори отново ще бъдат Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и Община Стара Загора.

Проявите, които ще се организират през 2020 г., отново са част от Културния календар на Община Стара Загора. Започват на 2 април, когато отбелязваме Международния ден на детската книга и изкуствата за деца, и ще продължат до последните дни на месеца, съвпадащи с най-големия християнски празник Великден. Кулминацията на Маратона ще бъде на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, когато от 11 до 16 часа ще се проведе общоградски празник „Хепънинг с книжка без „мишка”. Мястото тази година е на бул. „Цар Симеон Велики” 117. Това е малкото площадче пред бившата сграда на „Електродома” – на изток от кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики” и ул.„Цар Иван Шишман”.

Поредното издание на „Четяща Стара Загора” отново обещава да бъде атрактивно, забавно, усмихващо и полезно! На първо място за децата, защото те са най-важната ни мисия като библиотекари! По всяко време малките старозагорци са добре дошли в библиотеките на Стара Загора – в Детските отдели на библиотека „Родина” (ул. „Българско опълчение” 69) и на РБ „Захарий Княжески (бул. ”Руски” 44), във филиалите на „Родина” и в библиотеките на старозагорските читалища, в училищните библиотеки, където на лавиците ще открият най-нашумелите автори с красиви илюстрации между кориците на книжките им.

Всеки възрастен, който е родител или учител, знае колко важно е четенето за  бъдещето на детето. Най-горещото наше желание като организатори е всички заедно да успеем да привлечем колкото се може повече съмишленици в подкрепа на четенето като важно условие за пълноценното развитие на човека. Затова ви приканваме да развихрите въображението си в още и още инициативи! Участието в Маратона е нерегламентирано и съвсем доброволно. Идеята е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма никакви сковаващи ограничения – нито за място, нито за начин на почитане на словото! Напомняме, че могат да бъдат организирани още и дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и т.н., и т.н., свързани с книгите и техните автори!

Бихме искали да ви помолим да изпратите на нашия имейл програмите на вашите училища и детски градини, с които ще се включите и тази година, за да направим Маратона на четенето още по-оживен и забавен! Приканваме да се приобщят към тази полезна за деца и възрастни инициатива всички библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, културни институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници, писатели и поети…

Гости на Стара Загора през месец април ще бъдат утвърдени и обичани български писатели, които ще ви разкрием след 20 март.

Информация за организираната от Вас проява – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, изпращайте от 10 до 31 март, а заявки за участие в Празника на книгата и четенето на 23 април – от 10 март до  16 април 2020 г. на е-mail: lib@rodina-bg.org или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 913. Програмата на „Четяща Стара Загора” ще се актуализира ежедневно.

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: lib@rodina-bg.org. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Резултатите от Маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайта www.rodina-bg.org и в социалните мрежи.

От организаторите