Тайните на американския мюзикъл атакуват старозагорските куклени актьори

От 20 до 26 февруари 2020 г., Държавен куклен театър – Стара Загора беше домакин на уъркшоп по американски мюзикъл. В него актьорите от театъра почерпиха от първа ръка опит и информация за този изключително популярен жанр по света. Само за пет дни, за своята публика се подготвиха пет откъса от световноизвестни заглавия, поставяни на Бродуей.

За реализирането специално на този проект в България пристигнаха Бен Рандъл – режисьор и хореограф, Гейбриъл Шанкс – режисьор и артистичен директор на Драма Лийг – Ню Йорк и Найлън Джонсън – драматург. От българска страна в творческата работилница участваха Петър Кауков – режисьор, Роберта – музикален директор и Росен Михайлов – хореограф и специалист по художествено осветление.

Уъркшопът се осъществява по програмата US/Bulgaria Stage Directors Exchange на The Drama League , New York, US в партньорство с АРТ ОФИС България, които имат над 10-годишното ползотворно сътрудничество.

През тази програма за режисьорски обмен между България и САЩ са преминали стотици творци – българи, които отиват в САЩ на работилници, резиденции и т.н. и обратното, американци, които пристигат в България, за да се запознаят със своите колеги, да обменят опит, да натрупат нови знания и да си сътрудничат за в бъдеще.

Контактите със Старозагорския куклен театър са от миналата 2019 г. с идеята да се направи творческа работилница. Тогава артистичният директор на драматичното общество на Ню Йорк Гейбриъл Шанкс беше на опознавателна среща в Стара Загора с директора на Кукления театър Дарин Петков. Като радетел на всички иновативни предложения г-н Петков прегърна предложението да се направи уърк шоп за американски мюзикъл, а следващата 2021 г. – и спектакъл.

За интензивната петдневна работа, актьорите Биляна Райнова, Елица Стоянова, Златина Караенева, Латинка Беровска, Татяна Андреева, Кирил Антонов, Станислав Матев, Цвети Пеняшки и Янчо Иванов разучиха пет песни и пет сцени от различни американски мюзикъли.Корепетитор и акомпанятор на пианото е Деница Петрова.

Откъсите не са свързани в обща история и са различни стилове мюзикъли. Целта е трупата на театъра да навлезе по-дълбоко в спецификите на този особен жанр.

Откъсите са от мюзикълите„Аладин“, чието съдържание е популярно, както от анимацията, така и от филмовата екранизация, „Компания“ на Стивън Зонхайм, от когото е популярната песен „Барцелона“, „Магазинче за ужаси“, „Малка нощна музика“ отново на Зонхайм и „42-ра улица“ – класически американски мюзикъл, посветен на мюзикъла.

Според режисьора Петър Кауков „актьорите са изключително адаптивни, рефлективни и многостранно подготвени. Много са малко актьорите, не само у нас, но и по света, които за пет дни могат да усвоят такова голямо количество материал. Това никак не е лесно, защото включва едновременно много компоненти- актьорска игра, пеене, танци, които в мюзикъла са равноправни. Беше натоварващо, но артистите се представиха повече от отлично“.

Песните се изпълняват на български език по прекрасния превод на Деси Софранова. „Всички артисти се справиха много бързо и много добре, сподели за Dolap.bg музикалният ръководител Роберта.- Спецификата е, че в парчетата има един солист, но всички останали участват- някой с една реплика, друг с няколко, но всички участват в „тази красива лудница“. Това според мене е новото за актьорите, което трябва да се овладее“.

Мюзикълът има специфична ритмика, която е характерна за жанра, допълни Росен Михайлов.- Хубавото е, че при превода се постигна и запази пулсацията на английското звучене с български текст, адаптиран към оригиналната партитура.

С актьорите постигнахме добра кондиция в движенията. За презентацията се стремих да създам за всеки от различните откъси различна атмосфера чрез светлинния дизайн. Осветлението е важно , за да подкрепя актьорите и да внушава на зрителите нужната емоция“.

Почитателите на театъра имаха уникалната възможност да се насладят на резултата на 26 февруари 2020 г. Очаква се решението на ръководството на театъра за заглавието, което ще бъде реализирано през новия творчески сезон.

Росица Ранчева