Рекорден брой участници в Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

В препълнената зала на Културен център „Загора” в петък бяха връчени наградите на третия Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“ организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, с подкрепата на Община Стара Загора. Събитието уважи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Много сърдечно тя поздрави всички участници в конкурса и всички присъстващи в залата – „Този конкурс не просто изразява, как се обича Родината. Той отговаря и на въпроси, които си задаваме – „Раждаме ли се с тази обич? Възпитава ли се тя?  Откъде я наследяваме? Всеки ден, с всяка глътка въздух, който вдишваме ни води  любовта към родината. Няма как да имаме идеи за бъдещето и как да ги реализираме, ако не знаем, откъде сме тръгнали“ – каза заместник-министър Михайлова. Тя подари за училищната библиотека на организаторите на събитието 12 стихосбирки с най-любимите български поети.

„Много се радваме, че тази година конкурсът е в Националния календар на Министерството на образованието и науката, интересът към него расте непрекъснато. Благодаря на Община Стара Загора за съдействието и затова, че осигури подаръци за отличените. Нека любовта към България я носим в сърцата си, нека тя ни води напред и бъде в душите ни“, каза Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“.

И в това издание славейковци бяха отличници – с призови места и поощрения. Ето кои са отличените ученици от Второ основно училище „П.Р.Славейков”. Наистина като Второ няма второ!

Категория компютърна презентация V-VII клас

Първо място – Виктория Николаева Бурова, VII клас, Второ ОУ „Петко Рачов Славейков”, гр. Стара Загора

Категория рисунка I-IV клас – УЧИЛИЩА

Първо Борислава Деянова Славова   III            II ОУ „Петко Р. Славейков“       гр. Стара Загора

Поощрение      Камелия Драгова          III            II ОУ „Петко Р. Славейков“       гр. Стара Загора

Категория рисунка V-VII клас – УЧИЛИЩА

Поощрение      Максим Петров              V             Второ ОУ „Петко Р. Славейков“            гр. Стара Загора

Категория фотография I-IV клас

Първо Деа Стойчева Стойчева             III            Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“    гр. Стара Загора

Категория стихотворение I-IV клас

Второ   Полина Бохурова          IV           II ОУ „Петко Рачов Славейков“              гр. Стара Загора

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – РБ „Захарий Княжески“, Стара Загора

Категория стихотворение I-IV клас

Николай Ивов Златанов IV б        II ОУ „Петко Р. Славейков“,     гр. Стара Загора

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – Инър Уийл клуб с президент  Димана Видева

Категория фотография

Никол Димитрова Иванова III г         Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“    гр. Стара Загора

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – РИМ, Стара Загора, с директор Петър Калчев

Категория фотография

Натали Петрова Васева V г          Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“    гр. Стара Загора

Яни Ивов Златанов II а          Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“    гр. Стара Загора

Участниците се състезаваха в пет категории, в три възрастови групи. В категория „Есе“ се конкурираха 124 творби, в категория „Стихотворение“ – 168, в категория „Рисунки“ – 712 творби, в категория  „Фотография“ – 200 фотоса и в категория „Компютърна презентация“ – 163 разработки. Компетентно жури отсъди награди за най-добрите във всяка категория.

„Голямо предизвикателство е да се провежда този конкурс, защото в днешния материален свят е много трудно да бъдат приобщени децата към писменото слово. Стара Загора става все по-привлекателен център за младите хора в България и извън нея. Особена благодарност изказвам към родителите за тяхната подкрепа“, сподели Иванка Сотирова, която награди отличените в категория „Есе“.

Гости на церемонията бяха: Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО), Николай Диков, председател на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“, представители на граждански сдружения и клубове, учители, и ученици.

В красивата програма участваха ученици от Второ основно училище, Балетна студия „Терпсихора” и други още прекрасни млади таланти.

На добър час на четвъртото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”!

 

Уляна Кьосева

Снимки Жейна Желева, Община Стара Загора