Млада Марта украси празнично Стара Загора

За четвърта година в парк „5 октомври“ Община Стара Загора проведе празника „Млада Марта“ за малките старозагорски деца. Настроението и усмивките бяха толкова много, че прогониха облаците и Слънчо се показа, за да присъства не само на концертната програма, но и да се наслади на сръчковците, сами изработили стотици мартенички, подредени върху табла, разположени около шадравана. Голяма част от тях са с награди от Общинския конкурс „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие. В него тази година се включиха 18 детски градини, център „Алтернатива 55”, 18 училища от Стара Загора, детска градина „Наталия” Гълъбово, детска градина „Здравец” с. Долно Изворово и клуб „Сръчни ръце” към НЧ „Петко Маналов – 1932” с. Долно Изворово, община Казанлък. Има и над 200 индивидуални червено-бели пискюлчета на деца от различни възрасти. Тук бяха и мартеничките на децата от 13 работилнички, с главен майстор журналистката Таня Иванова. Пременена и нагиздена, сред публиката се разхождаше и самата Млада Марта – Яна Ленова-Димитрова, от Къща-музей „Гео Милев“. Тя също е сред организаторите на работилничките, в които освен да се правят мартенички се четяха и рецитираха стихотворения от Леда Милева, послучай нейната 100 годишнина.

В празничната програма се включиха таланти от детските градини No 66 „Детски рай“ и No8 „Българче“, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и Фолклорна формация „Китчица“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Празника уважиха Иванка Сотирова, зам.-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“ и Милена Желева, зам.-кмет „Култура, туризъм и младежки дейности“ в Община Стара Загора, Пенка Чавдарова – началник на отдел „Образование“, директори на детски градини, много родители и граждани.

Малко изпреварващо,но от днес влизаме в пролетно настроение, като започваме с празника на Баба Марта. Да ни е жив този празник и този ритуал, защото той е част от българската традиция, а ние трябва да я съхраняваме. Слънце да грее, да има усмивки и много настроение“, пожела Иванка Сотирова.

В типичния си стил, г-жа Сотирова разговаря с малките артисти, облечени в много ефектни костюми. Оказаха се възпитаници на ДГ No 66 „Детски рай“ – славянка, Аспарух, Калина, лястовичка и др., които пресъздадоха блестящо легендата за мартеницата.Те прекрасно изпълниха и танците „Събуди ме, мамо“ и „Зайди, зайди ясно слънце“.

Както всяка година и тази, Баба Марта (Димитрина Златева) създаде празнично настроение сред децата и публиката, награждаваше ги за проявени остроумия и участие в игрите, направи си десетки селфита с малки, големи и още по-големи участници и публика. Накрая, както си му е редът, след като върза на ръчицата на всяко дете мартеничка за здраве, поведе празничното хоро.

Най-вещата старозагорка в направата на мартенички Таня Иванова сподели специално за читателите на Dolap.bg отдадеността си към мартеницата:

Мартенички правя още преди да тръгна на училище. Научиха ме моите две баби Кера и Яна. Бяха много сръчни жени. Баба Кера много плетеше, а баба Яна – шиеше. Най-напред пресуквахме конци. Баба Кера ме научи от пашкулчета да правя кокиченца. Другата баба ме научи да правя цветенца от плат. Т.е. от детството си правя мартенички и никога не съм си купувала.

През 2021 г. ще станат 20 години от както започнах да подреждам изложби на мартеници. Бях дала дума през пет години да вдигам изложба, но не успях. Но догодина – със сигурност ще направя. Най-вероятно ще бъде с деца, които вече усвоиха направата на мартеничките.

Огромно удоволствие е да виждаш, че от година на година, децата все повече се радват на истинската мартеница и все повече посягат към нея. Всички, с които съм се срещнала и работила заявяват категорично, че не искат да им купуват и подаряват пластмасови мартеници, а сами да си направят. Или ако им купят, да бъде от вълна.

Тази година мартенските работилнички бяха 13, заедно с Яна Ленова от Къща-музей „Гео Милев“, която четеше на децата приказки, гатанки и стихове от Леда Милева. Най-малките бяха 5-годиишни от трета група „Мики Маус“ на ДГ „Зорница“.

Но най-хубавото ми преживяване беше в старозагорското село Преславен. То има огнена секретарка на читалището – Стойка Генова. Тя събра децата от училище „Бойчо Русев“ и жените от Пенсионерския клуб. И стана прекрасна седянка. Оказа се, че и бабите има какво да научат от внуците си. И това е най-истинският начин да им предадем традициите“.

Росица Ранчева