Любимото на старозагорци Аязмо днес става на 125 години

Община Стара Загора и Старозагорската митрополия на 28 февруари отбелязват 125 години от началото на залесяването на Аязмото – парк „Митрополит Методий Кусев”. Паркът е най-големия социален проект на Българската православна църква (БПЦ) в рамките на Третата българска държава.

На 28 февруари 1895 г. първият канонично избран митрополит начело на епископската катедра в Стара Загора Методий Кусев, саморъчно залесява първите 25 борчета навръх „Ахмак баир”, разположен на север от града. Църковната акция е посветена на 25 години от възстановяването на БПЦ под името Българската екзархия в Цариград, първата институция в новата ни история. Митрополит Методий е един от учредителите й като представител на Пелагонийската епархия, така, както е известна тогава Битолската епархия, част от българската етническа територия в пределите на Османската империя. По това време той е читалищен деец от „Прилепската българска община”, известен със светското име Тодор Кусев.

Като ревностен православен духовник на 2 май 1895 г., митрополитът полага основния камък на бъдещия храм „Свети Теодор Тирон”. Параклисът става част от манастир, издигнат през следващите години на връх „Аязмото”. Мястото е свещено за българите, защото тук блика чудотворна вода, за която се разказват легенди, свързани с Св. княз Борис Михаил- Покръстител на българите.

На 21 юни 1896 г. Митрополит Методий Кусев учредява заедно със свещеници от градските енории Благотворителния комитет „Свети Йоан Милостиви” – доброволна организация, която има за основна цел създаването на парка, на север от града. В началото на XX век проектът се разраства и в управлението на дружеството влизат и светски лица. В продължение на шест десетилетия, три от които след блажената му кончина, тази могъща организация успява да залеси обезлесените хълмове на Сърнена Средна гора. Замисълът на митрополита е чрез облагородяване на природата –залесяване на голите и каменисти чукари, обитавани от змии и гущери, да се облагородят и душите на хората – да се създаде живописно място за отмора, размисъл, социални контакти.

Така се създава парк „Аязмото”, който днес носи името на основателя си.

Старозагорският владика, като истински духовен пастир, лично ръководи реализацията на проекта и преодолява поредица от организационни и политически казуси.

Дядо Методий си отива от този свят на 1 ноември 1922 г. в пълна монашеска аскета. Издъхва в килията си в манастира, който гради и освещава .

След 9 септември 1944 г. Църквата е обявена за враг на народа, а църковният проект е заличен от историята на Стара Загора. Манастирът е превърнат в ресторант с романтичното име „Горски кът”. Изворът с чудотворна вода, става част от атракциите, които предлага. Паркът продължава да се разширява, но със социалистически ентусиазъм.

На 28 февруари 2020 г. от 10:00 часа по случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия в Катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън. В края му ще бъде прочетено Патриаршеското и Синодално послание по повод бележитата годишнина.

От 10:45 часа, пред паметника на Митрополит Методий Кусев, при входа на Аязмото, с общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 125-тата годишнина от началото на залесяването на едноименния старозагорски парк. Водосвет ще извърши Старозагорският митрополит Киприан.

По инициатива на Община Стара Загора, Старозагорска митрополия и Съюза на ландшафтните архитекти по повод 125-годишнината, от 11:00 часа, в района на бадминтон игрищата, ще бъдат символично засадени екзотични иглолистни фиданки от видовете „хималайски кедър“, „бор пондероза“, „либоцедрус“, „секвоя“ и др.

Д-р Румяна Лечева