Ученици изработваха мартенички за деца лишени от родителски грижи

Община Стара Загора се включи в инициативата на Културно-информационен център  „Етносвят България” и ОУ „Георги Райчев” за изработването на мартенички с благотворителна цел. Част от творческата работилничка бе и зам.-кметът Милена Желева, за да сътворят заедно с възпитаниците на училището изящни червено-бели украшения.

Гостите бяха посрещнати с питка, а учениците разказаха история за създаването и значението на мартеничките в българския фолклор като поздравиха присъстващите със стихчета. Създадените днес символи на Баба Марта ще бъдат подарени на малчугани от Домове за деца лишени от родителски грижи. Децата изработиха и специално и първомартенски „Пижо и Пенда”, които ще бъдат закачени в сградата на Община Стара Загора.

Зам.-кметът зарадва присъстващите като обясни, че в  Инвестиционната програма на Община Стара Загора за 2020 година са включени необходимите три климатика за оборудване на концертната зала в сградата на „Етносвят“, тъй като към момента, през зимния сезон, тя не се ползва. Това е едно дългогодишно желание на сдружението, което ще позволи пълноценно използване на сградата, стана ясно по време на събитието.

На творческото ателие присъстваха и зам. областният управител Красимир Червилов и началникът на РУО – Стара Загора  Татяна Димитрова.

Милена Желева взе участие и в мартенска работилничка в Регионалния исторически музей, където заедно с второкласници от  4 ОУ „Кирил Христов“ изработи  традиционни мартеници от пъстра прежда и мъниста.

Павлина Дудева, Община Стара Загора