Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ чукна 59 лазарника

На 26 февруари 2020 г. Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора отбеляза 59-ия си рожден ден. В момента институцията се посещава от 40 групи ученици, включително и деца от детските градини, общо над 280 души. Освен това има изнесени групи в редица старозагорски училища – 5 ОУ „Миньо Станев“, 6 ОУ „Св. Никола“, предстои в ОУ „Кирил Христов“ и др.

Целта ни е максимално бързо да стигнем до децата, там където са, сподели за Dolap.bg директорът на обсерваторията доц. д-л Алексей Стоев.

Две са основните ни задачи за годината: Първата е да докараме докрай кампанията за събиране на средства за закупуване на планетариума. Министерството на образованието и науката има идея, генерирана от нас, да ни подпомогне за закупуването му. На последното ни събиране на Съвета на директорите в Ямбол, беше решено Министерството да даде целево по около 150 000 лв. на всяка община, където има обсерватория и планетариум. Ние имаме събрани досега 20 000 лв., а стойността му е 250 000 лв. Надявам се да успеем да закупим купола и звездния проектор, да се извършат необходимите строително-монтажни дейности и догодина да посрещнем кръглата 60- годишнина на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ като открием официално планетариума“.

Втората задача е максимално добре да бъде организирана лятната работа с учениците. През лятото, когато те са във ваканция, могат да отделят значително повече свободно време, за да изучават астрономия. Плюс това, летните вечери са топли и ясни и курсистите могат да бъдат извеждани на открито за наблюдения на небето. Подготвят се няколко школи. Едните са с масов характер. Има държавни и частни структури, които се занимават със свободното време на децата. „Целта ни е те да прекарат един лекционен минимум при нас, за да се ограмотят в областта на астрономията и космическите изследвания, сподели доц. Стоев.- За нашите ученици, които са в школите и кръжоците ни, замисляме да имаме три наблюдателни школи, центрирани на три места за провеждане на летния отдих. Едната ще е около 12 август, когато е максимума на метеорния поток „Персеиди“. Голяма част от техните наблюдения, след като се обработят и публикуват, имат научна стойност. Не е тайна, че част от нашите възпитаници, още докато са ученици, правят своя прощъпалник в науката като пишат научни статии, които публикуват, участват в научни и практически конференции в областта на астрономията и космическите изследвания“.

От четири години в Обсерваторията е експонирана изнесена изложба на Националния политехнически музей по физика със стари уреди. Тъй като повсеместно в училищата кабинети по физика няма, това е почти единствената възможност за децата и учениците на Стара Загора и региона, да посетят Обсерваторията и да се докоснат до истински прибори, да присъстват на демонстрациите, направени от специалисти, да се опитат сами да направят такъв експеримент. Някои подобни експерименти са били ключови за развитието на физиката в историята й през последните 400 години от времето на Галилео Галилей. На времето такива са били опитите. Не е имало колайдери, космически телескопи и пр. Пускали са едни топчета по наклонена равнина или от височина и така се е генерирал законът за свободното падане на телата.

Всички дейности в АО „Юрий Гагарин“ са безплатни.

В момента обсерваторията се подготвя за домакинството на Националната олимпиада по астрономия. Тя ще се проведе от 24 до 26 април 2020 г. Около 120 ученици от училищата в цялата страна, които са се класирали на предходните етапи, ще пристигнат заедно със своите ръководители.

В Стара Загора ще се определи разширеният състав на Националния отбор по астрономия. Освен олипиадата с учителите, които ще съпровождат учениците, ще се проведе семинар.

Друга важна задача за годината е подготовката и провеждането на Европейския конгрес по археоастрономия през м. август 2020 г.

Надявам се обсерваторията ни да се върне на старото си ниво като лидер на астрономическото образование в България, каза доц.д-р Алексей Стоев.- Факт е, че в Стара Загора нашите предци са основоположили това образование. Пожарът през 1994 г. ни върна много назад. За никого не е тайна, че астрономията е преди всичко технология. Като нямаш наблюдателни и демонстрационни прибори и уреди, колкото и каквито лекции да се изнасят, трудно се усвояват знанията“ .

Росица Ранчева