За трети път в България – финал на „Формула на Единството“

Трима старозагорци ще се обучават в лятната сесия на фондация „Леонард Ойлер“

На 23 февруари 2020 г. в Регионалния център за извънкласно образование към фондация „Миню Балкански“ с. Оряховица, област Стара Загора се проведе

финалният етап на математическия турнир „Формула на Единството“.

Формула на Единството“ е състезание по математика за ученици от 5 до 11 клас, което се провежда върху 5 задачи за всеки клас –предварителен кръг и финален кръг. Това състезание е от Календара на руското министерство на образованието.

Финалът се проведе за 4 часа върху 5 задачи за всеки клас. Условията на задачите са на английски език. Участниците писаха решенията на английски език. Проверката ще извършат организаторите от фондация „Леонард Ойлер“ в Санкт Петербург. Резултатите ще бъдат известни в края на март 2020 г.

Освен в България (в с. Оряховица) финалът на „Формула на Единството“ се проведе и в Беларус, Боливия, Грузия, Естония, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия, Пакистан, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан и Унгария.

Състезанието „Формула на Единството“ бе и подбор за старозагорските ученици за участие в лятната сесия на фондация „Леонард Ойлер“. Тя ще се проведе край Ладожкото езеро край Санкт Петербург в Русия от 16 до 30 юли 2020 г.

За трима старозагорски ученици е осигурено финансиране за участие в лятната сесия по математика и информатика на фондация „Леонард Ойлер“. Кои ще са те ще разберем от официалните резултати на турнира, които ще бъдат известни в края на март 2020 г.

Любомир Любенов