DOLAP.BG стартира „Красивите лица на Стара Загора-2“

DOLAP.BG стартира „Красивите лица на Стара Загора-2“

От 12 март 2020 г. сайтът за литература, изкуство, култура, наука, знания, православие, пътешествия и пр. Dolap.Bg започва за втора година организиране и провеждане на поредица от срещи с именити земляци под логото „Красивите лица на Стара Загора -2“. Първото издание през 2019 г., което се проведе със съдействието на Община Стара Загора, беше посветено на 140 г. от началото на възстановяването на града-герой. То предизвика интереса и задоволството, както на младата публика, за която беше предназначено, така и на широката общественост. При направеното допитване на Редколегията сред читателите за знаковите събития през миналата година, „Красивите лица …“ бяха посочени в първата тройка. Приятно беше да се определят като вълнуващи и впечатляващи срещите с почетните граждани на Стара Загора – големият учен, дарител и общественик проф. Минко Балкански и световната оперна прима Веселина Кацарова, Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, ученият от европейски мащаб доц. д-р Алексей Стоев,  математикът Любомир Любенов, социологът д-р Първан Симеонов, уважаваният телевизионен водещ Антон Хекимян, създателят на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ Райчо Гънчев.

Онези, които нямаха възможност да присъстваат на събитията, прочитаха в сайта интервютата с личностите, които имат съществена роля в обществения и културния живот на Стара Загора, на България, на Европа и света. Всъщност, силата на красотата е делата, които оставяш след себе си, в името на общността. И никога не забравяш корените си.

Тази година посвещаваме „Красивите лица на Стара Загора“ на 125 годишнината от началото на създаването на емблематичното и сакрално Аязмо от митрополит Методий Кусев, паркът, който носи неговото име.  Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ щедро предложи домакинство за срещите в голямата си зала „Америка за България“. Те ще се провеждат веднъж месечно, най-често в ден четвъртък, от 18:00 до 19:00 ч. Вратите за всички желаещи граждани да присъстват, са широко отворени.

Събитията се организират с подкрепата на Община Стара Загора.

Целта е младите хора да се срещнат с интересни личности от целия спектър на духовния и културен живот, изтъкнати старозагорци, максимално реализирани и доказани професионалисти.

На 12 март 2020 г. е срещата с Дарин Петков. Той е директор на Държавен куклен театър Стара Загора. Преди малко повече от 20 години, след спечелване на конкурс  г-н Петков  пое театъра, който беше в плачевно състояние. През последните 7-8 г. Старозагорският куклен театър е водещ за страната и Европа. Чрез провеждането на Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро“ и Международната творческа лаборатория, институтът е разпознаваем в целия свят.

Дарин Петков е председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и младежки дейности и член на комисията по образование.

На 9 април 2020 г. е срещата с отец д-р Йордан Карагеоргиев – ставрофорен свещеноиконом. Вероятно в свещеническата общност отец Йордан е с най-много висши образования. Завършва най-напред инженерни науки в Техническия университет в Русе, а след това -журналистика. Преди да се дипломира е ръкоположен за свещеник от митрополит Панкратий. Завършва по-нататък Богословие и Психология. Защитава докторантура по Психология и е преподавател в Педагогическия факултет на Тракийски университет. Предстоятел е на храм „Св.Паистий Хилендарски“ в квартал „Зора“, на храмовете на Старозагорските минерални бани, на Тракийски университет, на с. Колена и др. 22 години е капелан (предстоятел) на храм „Св. Николай“ в Затвора, като е кръстил в православната вяра над 1000 лишени от свобода. От 13 години е предстоятел и на параклиса „Св.св. Козма и Дамян“ при едноименния Дневен център за възрастни с ментални проблеми.

На 14 май 2020 г. е срещата с проф. д-р Марин Добрев. Той е изтъкват изкуствовед. Директор е на Художествена галерия Стара Загора и преподавател по История на изкуствата във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Автор е на десетки студии,  книги и монографии, сред които за испанския художник Хосе Рибера, за „Националната галерия в Лондон“, „Художественото наследство на България“ и др. Той е най-задълбоченият изследоватеел на художниците на Стара Загора и на Казанлък, за които е издал две монографии. През миналата година излезе книгата му, посветена на българския маринист Марио Жеков. Проф. Добрев е представил и открил десетки изложби в Стара Загора и България. Негова е основната заслуга за провеждането  в  Стара Загора на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“.

На 11 юни 2020 г. е срещата с Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера Стара Загора. Когато от 29 април 2015 поема като временно изпълняващ длъжността директор, Старозагорската опера е пред фалит с милиони левове дългове, с минимален творчески състав, без самочувствие и творчески постижения. Този огнен мъж, перфектен мениджър и изключителен творец, успя да измъкне трупата от дъното, почти да я удвои, да привлече знакови солисти, диригенти, постановчици, да допринесе максимално за създаването на перфектна балетна трупа, да предизвика колегите си към върхови художествени постижения, да „хвърли ръкавица“ на всички оперни институти в страната и да издигне Държавна опера Стара Загора на нивото на европейските водещи театри.

От края на месец август 2016 – е официално назначен за директор на Старозагорската опера.

Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година. Поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно. В края на 2015 поставя на сцената на Старозагорската опера уникалния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети. Творческият екип на спектакъла получава голямата награда „Стара Загора“ през май 2016, а през септември – „Кристална лира“ на Радио Класик ФМ и СБТМД. Огнян Драганов е отличен с годишната награда „Златното перо“2016 на Класик ФМ Радио и галерия „Макта“.
На 9 юли 2020 г. е сращата с д-р Николай Христов – специалист  по  акушерство и гинекология с над 35 години стаж по специалността  и втора специалност – онкология с над 10 години стаж. Създател и собственик на  МБАЛ „НиаМед“ ООД и на МЦ „НиаМед“ ЕООД – Стара Загора.

Д-р  Христов е старозагорец от лекарско семейство. Разказва, че от ученик е знаел, че ще бъде лекар. Дъщеря му също е акушер-гинеколог и работи в неговата болница. Болницата е създадена през 2007 г. и е сред най-предпочитаните в града на липите.  За изминалите малко повече от 12 години, тук са проплакали над 10 000 бебета, а в пъти повече жени са получили безценна медицинска помощ. Д-р Христов е  Лекар на годината 2018 в Стара Загора.

На 24 септември 2020 г. е срещата с Йоанна Димитрова – директор на Детска градина Nо10 „Светлина“.  За „висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност, за модерно мислене и воля за реализиране на целите си, за утвърждаване на авторитета на детската градина, за популяризиране на образователните ценности“ на 24 май 2018 г. е удостоена с награда „Стара Загора“.

Старозагорката Йоанна Димитрова е възпитаничка  на Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“. Завършва последователно Институт за детски и начални учители  София, „Предучилищна педагогика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и „Финансов мениджмънт“ в УНСС. Реализира знанията си най-напред в детските градини на околните села Калояновец, Николаево, Старозагорски минерални бани, 13 години учителства в ЦДГ № 66 „Детски рай“ Стара Загора. Две години упражнява мениджърските си качества в частна фирма, през което време завършва 10 курса за управление на европейски проекти – маркетинг и мениджмънт, протокол и етикет, общуване с клиенти и пр. От 2005 г. до сега е успешен директор на най-предпочитаната  в Стара Загора  ДГ № 10 „Светлина“.

На 15 октомври 2020 г. е срещата със Стефан Вълдобрев – български актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор. Възпитаник е на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. В началото на 90-те и досега, Вълдобрев се налага основно със своите песни, които се превръщат в масови хитове и го правят изключително популярен на българската музикална сцена, носейки му поредица от отличия. Въпреки това за него приоритетна е актьорската кариера и той взима участие в голям брой жанрово разнообразни представления, поставени от някои от най-изтъкнатите български режисьори на сцените на Народния театър „Иван Вазов“ Театър „Българска армия“, Младежки театър, Сатиричен театър, Театър 199 и др. Проявява траен интерес към театралната и филмова музика, материализирал се в написването на партитурите за над 70 спектакъла и 20 игрални и документални филма, които му спечелват признание и професионален престиж. Развива активна актьорска, режисьорска и концертна дейност.

На 12 ноември 2020 г. е срещата с трима млади старозагорски архитекти Татяна Радева, Мартин Паскалев и Явор Янулов. Това са иновативни творци с модерно мислене и с активна гражданска позиция.

Срещите води Росица Ранчева

Dolap.bg