„България ще я има, докато има такива деца!“

„С обич за България” се нарича тържеството, с което ученици от 5-тите класове на Второ основно училище „П.Р.Славейков” днес отбелязаха идващия Национален празник на Родината ни – 3 март. В актовата зала на школо възпитаниците изнесоха богата програма от стихотворения и песни за България.

И още нещо…

Историята оживя пред очите на децата, разказана от мъже и жени в униформи на хайдути, опълченци, руски военнослужещи и военачалници, жени с народна носия и с униформа от Руско-турската освободителна война. Кои бяха необикновените участници в това тържество, което се превърна в незабравим спомен за децата?! Това са членовете на Национално дружество „Традиция”, клон Стара Загора. Те разказаха на младите славейковци за униформите и въоръжението на българи и руснаци в Освободителната война, разказаха интересната история на Самарското знаме и битката за Стара Загора. Момчетата в залата не гъкнаха и бяха абсолютно съсредоточени, когато доброволците-патриоти показваха стари оръжия и говореха за битки. За пушките – кремъклийка, кримка, бердана, капсулна пушка. Слушаха, как българското опълчение е замислено като пеши отряд, но е показало изключителна успеваемост – 92% /при 70% за руските воини/ при учебни стрелби и затова е сформирано в 6 дружини с по 5 роти. Научиха, как се борави с ятаган, с каракулак /овчарски нож/, с хайдушка кама. Някои от оръжията дори произведоха и ефекти на стрелба, толкова интересни за младите зрители, които от своята епоха на светлинните мечове и битки с лазери на компютъра, за първи път чуват за подобни „джаджи”, с които прадедите ни са печелели битки и сражения.

От „Традиция” разказаха любопитни факти за 57 жени-участнички в хайдутското движение и в Руско-турската война от Старозагорския край. Тук 10-15 години е водила чета Мерджан Рада войвода от с.Християново към 1820 г. В Руско-турската война пък са се включили 36 жени, 2 от които са описани от патрона на училището П.Р.Славейков – това са Райна от Казанлък, участвала в боя при Шипка и Христина Хранова, съратник на Апостола, включила се като милосърдна сестра и влязла в боя за Стара Загора.

Учениците бяха подготвени за тържеството от преподавателя по история Милена Дженева и показаха свои рисунки по темата, от часовете по рисуване с преподавател Гергана Вълкова.

Те чуха и за участието на своя патрон П.Р.Славейков в щаба на руските войски и като разузнавач в тила на турците. За това, как е превеждал руските воини през проходите и каква реч произнася при посрещането на ген.Скобелев в Стара Загора.

„България ще я има, щом има такива сърцати деца! Те са нейното бъдеще” – каза развълнувана Милена Дженева.

Чудесно тържество със силен и чист заряд от най-светла енергия! Браво, славейковци!

Уляна Кьосева