Богата програма за 3-ти март предлага Община Стара Загора

Богата програма посветена на 3 март – Националния празник на Република България и 142 години от Освобождението на България от турско робство предлага на гражданите и гостите на града Община Стара Загора. Тя започва още на 2-ри март от 18:00 ч. в зала „Лубор Байер“ с откриване на традиционната изложба на Школата по изобразително изкуство при НЧ „Родина 1860“ „Аз съм българче, обичам…“

3 МАРТ започва в 9:00 ч. с Божествена света литургия, отслужена в Катедрален храм „Свети Николай“.

В 10:30 ч. с церемония ще бъдат положени венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора : Мавзолей- костница „19 юлий 1877“; Паметник на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин; Паметник на загиналите войни при Джуранлийския бой; Паметник на загиналите във войните старозагорци; Паметник на Старозагорското въстание.

В 11:00 ч. на площада пред общината започва ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

В 11:30 ч. от площада пред общината започва паметното шествие с 300 – метровия национален трибагреник до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ – „За свободата … да развеем Българското знаме!“

В 12:00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ започва финалното шествие „Пред падналите за България- поклон“ с поднасяне на венци и цветя.

Следва празнична програма с участието на Хора на Държавна опера Стара Загора и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

В 16:00 ч. в парк „Артилерийски“ започва националната инициатива „Пробуждане с хоро“. Празнично веселие с участието на НЧ „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора.

В 18:00 ч. на площада пред Общината започва празничен концерт с участието на художествени формации при НЧ „Св.Климент Охридски 1858“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ към Община Стара Загора – Център за подкрепа на личностно развитие и Танцова формация „Тракийче“ при НЧ „Георги Бакалов 1933“.

В 19:00 ч. на площада пред общината започва тържествена заря-проверка с празнични илюминации.

Регионален исторически музей ще работи на 3-ти март от 10:00 до 18:00 ч. с вход свободен. От 11:00 ч. предлага демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи.

В 12:00 ч. за най-малките посетители ще работят художествено-творчески ателиета за оцветяване на опълченски униформи, Българския национален флаг, Знамето на Старозагорското въстание – първообраз на националния трибагреник.

Художествената галерия ще работи от 10:00 до 18:00 ч. с вход свободен.

Росица Ранчева