Възможност за посещение на представления на Операта за хора в неравностойно положение

Послучай  115 години от създаването на международното движение Ротари Интернешънъл и по случай рождения ден на организацията – 23 февруари,   Ротари клуб Стара Загора- Берое ще подари на Старозагорска митрополия 180 билета  за представления на Държавна опера-Стара Загора, които ще бъдат раздадени на деца и младежи от социалните домове и социално-слаби хора. На Балетната гала на 26 февруари в Държавна опера-Стара Загора очакват младата публика, а от Старозагорска митрополия ще се раздадат билети за премиерата на ораторията „Страсти по Матея“ на 15 април и концерта „Българските виртуози от световните сцени“ със солист Теодора Сороков-цигулка на 24 април. „Този жест на Ротари клуб-Берое е прекрасен и сътрудничеството ни е пример за социално-отговорна политика в името на голямата кауза за подобряване качеството на живот на хората и чрез голямото изкуство“ – коментира директорът на Операта Огнян Драганов.

От  Ротари клуб-Стара Загора Берое припомнят, че началото на  световната организация Ротари Интернешънъл е положено на 23 февруари 1905 година в Чикаго от младия адвокат Пол Харис, който заедно с трима свои приятели сформира първия Ротари клуб и полага основата на първата в света организация с идеална цел. Впоследствие тя излиза от границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Най-известното мото на Ротари е „Service above Self “ – „За безкористна служба“ и правенето на добро по света се е превърнало в кауза на всички клубове. Темата на настоящата Ротарианска година е „Ротари свързва света“.

Днес Ротари е организация на бизнес и професионални лидери от 161 страни в целия свят с над 1,2 милиона членове в повече от 35 000 Ротари клуба. Основните зони на фокус са насърчаване на мира, борба с болестите, осигуряване на чиста вода, санитария и хигиена, майчино и детско здраве, подпомагане на образованието, растяща местна икономика.

Днес в България има 89 Ротари клуба с над 2000 ротарианци в почти всички големи градове.