Три млади, красиви сестри Ви очакват в Старозагорския куклен театър

На 19 февруари 2020 г. Държавен куклен театър Стара Загора представи премиерата на драматично-куклената пиеса за възрастни „Три сестри“ от сръбския драматург Стеван Копривица. В постановката привидно се представя битова драма. Три сестри Нера, Бианка и Роза, под деспотичния контрол на брат им Марко, живеят затворени в големия си богат дом, в очакване на някой жених, който да поиска ръката им. Единствено малко лудичкият Йо Йо от време на време им “досажда“ с комплименти, ласки и нецензурни думички, които карат кръвта им да завира още по-силно.

Не щеш ли в една бурна дъждовна нощ, като от нищото, на портата им се похлопва и се появява млад, красив, силен и желан мъж- капитанът на кораба „Диаболо“ Дамян. Първоначално Марко не го допуска в дома, но кесията със златни монети, отприщва гостоприемството му. И тогава…Тогава хормоните така силно започват да блъскат по душите и телата на девствените сестри, че те забравят всички норми на благоприличие и църковните канони, а строгостта на брат им, дори заканата му да ги застреля, минават и заминават край ушите им. Балканският темперамент и природният нагон, заложен у всеки човек, взема връх и у трите момичета. А какво се случва накрая ще разберете, ако посетите спектакъла (дано все още има билети).

По време на пресконференцията, директорът на театъра Дарин Петков попита, за да свери часовника си, на мъжката или на дамската публика повече ще допадне този прелюбопитен спектакъл, който се поставя в България за първи път.

Уверявам Ви, че той ще се хареса еднакво добре и на едните и на другите, както и на по-младата тийнейджърска публика, защото темите са общочовешки.

Всъщност оковите, с които сестрите са вързани за дома, сами са си поставили. Те чакат някой да дойде от някъде и да ги поиска, да ги дари с любов и жаждана страст. Този „филм“ никъде не се прожектира. Любовта трябва да се извоюва, ако е нужно с огнена борба и с още по- голяма битка да се отстоява всеки миг. Природата иска, природата вика у всяко живо същество, да й се подчини. В случая, при „Три сестри“, тя е с балкански привкус, т.е. чувствата и действията са още по-ярки.

Близо два часа, усмивките не слизат от лицата на публиката. Постановъчният екип в лицето на режисьора проф. Славчо Маленов, на сценографа проф. Васил Рокоманов, на майстора на куклите и костюмите Силва Бъчварова и на композитора Владимир Джамбазов, както и блестящите актьори Биляна Райнова в ролята на Нера, Елица Стоянова – Бианка, Латина Беровска – Роза, Станислав Матев – Марко, Йо Йо – Калоян Георгиев и Кирил Антонов – като Дамян, са сътворили високо естетски и завладяващ, запомнящ се художествен продукт. Според проф. Маленов пиесата е „топъл вариант на постмодерна драматургия“, за реализирането на която е нужен голям актьорлък, нещо с което тези актьори разполагат в изобилие.

Поставени в една среда на безвремие, тъй като драматургията е написана по легенда от преди 500 години, актьорите превеждат на езика на 21 век своите герои. Задачите им са много сложни. И шестте образа са равностойни. Всеки от тях е различна вселена, човешка съдба с морал, амбиции, душевност. Най-голяма сестра Нера е умна, разумна, дала е дума на смъртния одър на майка си, че ще се грижи за дома и семейството, за по-малките си сестри. Бианка е разцъфнало цвете в силата на младостта и копнежите си. Тя е тази, която прави спиритичен сеанс с по-малката си сестра и викат заедно духове на моряци, да почукат на вратата им. Роза – току напъпило цвете, няма търпение да се докосне до „онези неща“. Неумолимият брат Марко, самият той стар ерген, е безсилен пред сестрите си, които са готови да го застрелят, но да се домогнат по всякакъв начин до капитан Дамян.

Изключителен образ на малко лудичкия Йо Йо прави Калоян Георгиев. Дори не с всичкия си, той различно ухажва сестрите и се надява на нещо повече. Георгиев, също като останалите си колеги, изгражда ролята си перфектно, поставя се в различни ситуации – ту луд, ту мъдър.

Капитан Дамян – има ли го, или е измислен от жаждащите любов и мъжка ласка сестри. Бог ли е или дявол. Свръх морален и честен или играч, който в края на краищата успява да споходи и трите сестри…

Всичко в постановката е най- най. И музиката, и сценографските решения, и костюмите, и куклите, които досущ приличат на актьорите.

Ние от Dolap.bg поздравяваме всички участници в реализирането на пиесата „Три сестри“ от Стеван Копривица и номинираме за наградата „Стара Загора“ Калоян Георгиев за ролята на Йо Йо, както и за редица други отличаващи го изпълнения.

Росица Ранчева