Дечица докоснаха за първи път големия свят на книгите

На 17 февруари 2020 г. 25 дечица от втора група „Усмивки“ на старозагорската детска градина No 10 „Светлина“, имаха невероятно преживяване. В късния слънчев следобед, те за първи път прекрачиха прага на най-голямата библиотека в региона „Захарий Княжески“. Разгледаха фоайетата, препълнени с изложби, надникнаха в салона, където се провеждат концерти и представления и се отзоваха в Детския отдел.

Уау, какъв интересен и нов непознат свят? Колко мнооого книги по рафтовете, а на масите – компютри. По стените – най-различни украшения, а подът постлан с килим. Дори има и различни играчки…Но още по-интересно беше, че върху разположени малки стативи, им се усмихваха различни картини, някои от които като че ли им казваха нещо…

Любезни госпожи ги посрещнаха с радост и ги настаниха върху шарения килим.

Библиотекарката Мима Атанасова ги поздрави и им каза, че те се намират в дома на знанието, който се нарича библиотека. Тук има стотици хиляди книги, както за тях – най-малките старозагорци, така и за техните родители, за бабите и дядовците им, за учениците, за студентите, за учените. Госпожата поздрави специално директорката на градинката Йоанна Димитрова, че по нейна идея се изпълнява проектът „Да станем по-добри чрез книгите“, доц. д-р Ани Златева – преподавател на студенти, които изучават „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“,

и самите студентки от Педагогическия факултет при Тракийски университет и ученичките от Музикалното училище „Христина Морфова“, които да нарисували илюстрации към някои от приказките за добротата.

Другата библиотекарка Дима Михайлова попита малчуганите знаят ли каква е разликата между книжарница и библиотека. Макар и само четиригодишни, дечицата обясниха, че книжките от книжарницата стават техни завинаги, а от библиотеката – ходят на гости на различни деца и пак се връщат в Детския отдел.

После госпожите разказаха как и защо трябва да се пазят книжките чисти и да се връщат навреме. Зададоха им гатанки, на които веднага получиха верния отговор. А за награда, бъдещите читатели получиха по един цветен разделител за книги.

Проектът „Да станем по-добри чрез книгите“ стартира през миналата година в седмицата на четенето. Директорката на ДГ „Светлина“, която от пет години е базова за Педагогическия факултет, предлага на доц. д-р Ани Златева, момичетата от новата специалност, да направят илюстрации към някои от приказките „Червената шапчица“, „Грозното пате“, „Хензел и Гретел“, „Малката кибритопродавачка“, „Златното момиче“, „Горската аптека“, „Мечката и лошата дума“, Неволята“, „Който прави добро, добро намира“, „Тримата братя и златната ябълка“ и разказа на Йордан Радичков „За да имаш приятели“.

За първи път в Регионална библиотека се показаха оригиналите на илюстрациите към книжките. По решение на ръководството на ДГ „Светлина“ те, заедно с текстовете на приказките, отпечатани на големи постери, бяха подарени на Детския отдел на библиотеката.

Благодаря на моите студенти, които за първа година са в новата специалност на Педагогическия факултет „Педагогика на изобразителните изкуства и графичен дизайн“, каза доц. д-р Ани Златева, която освен преподавател е и главен секретар на Тракийски университет. Това са прекрасни млади хора, които приемат присърце всяка инициатива. Когато г-жа Димитрова ни покани да се присъединим към инициативите в Седмицата на четенето, те веднага приеха с голяма радост и вдъхновение. Резултатите от техния труд са включени в постерите. Поканихме и г-жа Тинка Кирева от НУМСИ „Христина Морфова“ с нейни възпитаници, да се присъединят към проекта. Така илюстрациите станаха 14.

Ще ми се тези млади хора да обучават децата в сферата на изобразителните дейности, да ги учат да превръщат словото в картина. За малчуганите словото е въображение. То ги води във въображаем свят, в който думите все още нищо не значат за тях. Първите ни срещи с книгите са чрез илюстрациите, защото благодарение на думите и илюстрациите, изграждаме въображаеми образи. Целта е техните въображаеми образи да запознаят по-добре децата с художествените произведения.

Проектът е „Да станем по-добри чрез книгите“. Затова се стремяхме да изберем приказки и книжки, които стимулират добротата и техните изображения да бъдат преведени на по-съвременен език. Т.е. младите хора да ги погледнат през очите на съвременните деца, а не през илюстрациите, които познаваме от нашите детски книги“, сподели доц. Ани Златева.

От сърце благодаря, че ни приехте, обърна се Йоанна Димитрова към библиотекарките.- Искам да споделя колко специална се чувствам, когато за изпълнението на този проект ни сътрудничат Тракийски университет и Музикалното училище. За мене това са институциите, чрез които сме длъжни да дадем цялото знание на тези малки възпитаници. И са отговорни за това.

Ние днес сме в храма на знанието. Нашата цел , само с влизането в библиотеката, вече е изпълнена. С нашите подаръци ще направим още по- приказен салона Ви. Не се надявайте, че това ще е последната ни среща. От тук започваме и нашите съвместни срещи продължават.

Ние много разчитаме на сериозно партньорство с Педагогическия факултет. Студентите, които завършват Педагогика в Тракийския университет са при нас на държавна практика и смятам, че тези ангажименти носят добро сътрудничество във взаимната ни работа. По такъв начин и студентите могат да усетят по-цялостно работата с деца“- сподели Йоанна Димитрова.

Когато минаха официалностите, с постери в ръка госпожиците – студентки и ученички, си избраха по две-три деца и заедно атакуваха рафтовете с книги, за да намерят съответната приказка и в книжка. После насядаха върху килима и зачетоха „ Имало едно време…“ Последваха въпроси, разисквания, разсъждения върху приказката и илюстрацията…

После пристигнаха родителите на дечурлигата, за да им направят читателски картони и за отнесат със себе си първите избрани книжки, за да им гостуват… Радостно вълнение беше завладяло всички -деца, студенти, родители, учители, библиотекари. Така се започва. Първите стъпки към света на знанието са сторени. На добър час!

Росица РАНЧЕВА