В събота е Голяма Задушница

На 22 февруари 2020 г. е Голяма Задушница, известна още като месопустна. Тя поставя началото на поста преди Великден и затова е известна като Великия пост.

И тази Задушница, както и останалите винаги се отбелязва в събота. На нея се почита паметта на мъртвите ни близки.

Месопустна Задушница винаги е в събота срещу Месни заговезни, чиято дата също е плаваща и зависи от това кога се пада Великден всяка година.

Месни заговезни винаги са осем седмици преди Великден. Това определя кога ще е Голяма Задушница.

На този ден трябва да отидете на гробищата, където да почистете и прекадите гробовете на близките си и да ги прелеете с вино. Нужно е да запалите свещ, след което се раздават традиционните подавки с варено жито, обреден хляб и по желание – различни дребни сладки.

Това, което отличава Голяма Задушница от останалите е, че в подавките трябва задължително да има парченце сирене, яйце, а хлябът или питката да са приготвени без квас. Вярва се, че по време на помена на гробищата, душите на мъртвите се връщат и стоят редом с живите до гроба. Това е и смисълът на раздаваните подавки – да се заситят душите им.

Запалената на гроба им свещ трябва да осветява пътя им в тъмнината на отвъдния свят, за да не се лутат.

Месопустна Задушница е сред най-важните дни в християнския църковен календар. Затова, за да отдадете нужната почит на мъртвите, на този ден не бива да се върши никаква домакинска работа- не се шие, не се пере, не се плете и др. Единственото позволено е приготвянето на подавките. Освен това, на гробищата не бива да се поздравява със „Здравейте“ или „Добър ден“, тъй като денят е тъжен. Затова е нужно да се каже:“Бог да прости!“ и отговорът е същият.

Голяма Задушница е първата задушница за годината и се пада винаги точно преди Големия пост. Тя е в последната събота преди Месопустната неделя или позната още като Месни заговезни. Тя винаги предшества Големия пост с една седмица. Заговява се с обилна месна храна- за последно. След това до другата неделя, когато е Сипопустна неделя, се консумира освен постна и млечна храна и яйца.

На Голяма задушница се раздават подавки, в които са сложени хляб, варено жито, различни сладкиши. Хубаво е да има и месен продукт – най-често парченце салам. Някъде добавят и яйце, сирене и кашкавал.

В старозагорския край Голяма Задушница се нарича още „Паничкини задуши“. Традиция е подавките да се слагат в специално закупени съдове – панички, чинии, купи и пр. Счита се, че от храната в този съд, покойникът за когото е предназначена, ще се храни до следващите задушници.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

Великият пост започва от понеделник на 2-ри март след Сиропустната неделя .

Допълнителни автобуси за Задушница в събота

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието „Задушница” на 22 февруари (събота) фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД Стара Загора осигурява допълнителни автобуси до Гробищен парк, както следва:

Линия № 17 – кв. „Три чучура – север” – Гробищен парк ще се движи от 06:17 до 15:00 часа с честота на движение от 15 до 20 минути.

Линия № 41 – кв. „Железник” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 30 минути от 06:35 до 13:35 часа.

Dolap.bg