Международен ден на франкофонията в Стара Загора

Международният ден на Франкофонията (на френски: Journée internationale de la Francophonie) се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие, който се отбелязва от франкофоните по цял свят.

Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията. Населението на тези страни е общо над 890 млн. души, а над 200 млн. от тях говорят френски език. Сред тези страни е България.
Алианс Франсез Стара Загора и тази година организира празници на Франкофонията, като организация която има за цел да популяризира и съхранява френския език и култура в региона.
Тази година ще отбележим Международния ден на Франкофонията в две вечери.

На 19.03 в РБ“Захарий Княжески“ ще е спектакълът “ „Сцена на младите“ с участието на Балетна школа „Па Де Кре“ и театралната трупа „Приключенците на Франкофонския театър“ от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Ще участват със свои музикални изпълнения Явор Кьосев и Теодор Палазов от същото училище.
На 20.03 ще има прожекция на френския филм „Ад“ , който използва неизлъчвани кадри с легендарната  Роми Шнайдер.
Вход свободен.