Проектът „Твоята Наука“ на вдъхновителките Тия и Ренета от ГПЧЕ“Ромен Ролан“

Тия Каишева и Ренета Георгиева са ученици в 12 клас в Гимназия с Преподаване на Чужди Езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора. „През годините си в училище преминахме през доста трудности и препятствия. Остават ни още четири месеца в гимназията и започваме да осъзнаваме колко много спомени имаме в нея и колко ще ни липсва тя. Спомнихме си за всичките скучни уроци и часове, но и за интересната част на науките, която открихме заравяйки главите си в различните предмети като математика, биология и астрономия. Именно затова решихме да заинтересоваме и по-малките ученици по тези три науки и да им покажем, че те не са скучни, а точно обратното- доста интересни и забавни.

Така Тия и Ренета представят идеята за създаването на собствен проект, който се казва „ТвоятаНаука“/ „YourScience”. Мисията им е да обиколят представят различни области от науката пред по-малките ученици по забавен и лесен начин.  Двете момичета имат официална фейсбук страница на проекта „ТвоятаНаука“/ „YourScience”, в която ще споделят информация, новини, снимки и видеоклипове свързани с проекта. „Тази страница е за всички, които са имали проблеми с научаването на безкрайните уроци по биология, математика, физика и астрономия и химия“ – пишат двете момичета .https://www.facebook.com/YourSc1ence/?__xts__[0]=68.ARDMIPnssryVn2C6vMUI_yCGAxEWckyUXJod-J0s9TRhycb9rH7qSm91P7veXJPILX9NDgc71YXX1yjx3JcGAlat8_N_IVgpn-o985jazmgAIldkIoOzZRv1SjPNc4zA1kCvaN7TOeIdGso1327dXL7DWKsdQ87-kGtaPudMiT6HKxwc8GRuAkdIYlxQwP_9LI-x0Fvxb07ndKYRayc4DdiC_VduQv-Z2Bo_1UqPgCKUkcrf9b7mrCg1nKJw9t6yErf16Kl-24nyWF5bKFQTHIKWz4H4vkztIEvL7n9fS09S3ga-5qpDk-6laWDOaQ-QbaFmLA4Q9ghArQDY26s_Y9FXbm2M5XoHn-l1Hz6bhPj4KBmaMYJG5DsTH-xkmOMWUhNipI3H24vB_Uij_YgbVCanWReIHzzfQaA9qH4bXo1IK3cXRu65LjASHpf-RzfpRAkH2YpPhwvGU0BNlVypXzGBixHsxCh6atEKEfeSn6Zf7GRizWNteg

И ето, на 11 февруари минават първите 2 часа от проекта „ТвоятаНаука“, в които момичетата говорят за интересната наука астрономия. „Фокусът на часа беше учениците да участват във всяка игра, да споделят мнението си и да творят. Темата на урока беше за черните дупки и какво ще стане, ако влезем в такава. „Космонавтите“ работиха по групи и бяха изпратени на мисия. Те си направиха сами космически кораби от подръчни материали, с които трябваше да спасят едно извънземно – Бебе Йода. След това попаднаха в черна дупка и научиха какво биха видели, ако теоретично попаднат в тази ситуация. Проведохме състезание, за да изберем най-устойчивия и креативен кораб. В края на часа Бебе Йода се върна при учениците, задавайки им някои въпроси относно току-що научената информация. По този начин то ги спаси от черната дупка. Осмокласниците бяха заинтригувани от темата, защото тя не се преподава в училище, и споделиха, че имат желание да участват в още наши уроци“ – разказват Тия и Ренета.

Следват уроци по биология с осмокласници, отново в родното училище.

И първото „изнесено“ посещение – в СУ“Железник“. Посреща ги педагогическият съветник на училището – Траяна Кайракова. Там часът на Тия и Ренета по астрономия е с лидерите от ученическия съвет, ученици от 5 до 8 клас.

След това първо гостуване те провеждат и интерактивен час в 5 ОУ „Митьо Станев“, подпомогнати от Ивелина Кьосева, педагогическия съветник на училището. Урокът, както и при първото гостуване е изнесен извън класната стая и публиката е  във възрастовата група 5-7 клас.

В неучебните дни  екипът на „Моята наука“ работи неуморно – участва в младежкото предаване на Радио Стара Загора „Пожар в ефира“ и създава в страницата във Фейсбук нова рубрика – „Знаете ли, че“. „От днес започва нашата рубрика „Знаете ли, че…?“ В нея ще качваме интересни факти за науките, за които се надяваме да не сте чували до момента. Дано ви харесва да бъдете обсипвани с малки парченца знание, всеки път като отворите нашата страница!“ – пишат младите ентусиасти.

„Нека преминем към днешния интересен биологичен факт. Знаете ли, че медоносните пчели се разделят на 3 групи?

– дронове – мъжки пчели, чиято единствена задача е да подпомогнат създаването на потомство

– работнички – събират прашец и опрашват цветята

-царица – снася яйца“

Днес те отново имаха уроци в 5-то основно училище и продължават да преподават и в ГПЧЕ“Ромен Ролан“

С нетърпение очакваме новите изненади и уроци на Тия и Ренета. Браво, момичета!

Долап.бг