За тези, които днес празнуват любовта

За тези, които днес празнуват любовта

По статистика тези от нас, над 40 години, сме повече, затова нека на този празник празнуват с пълна сила младите и нека останалите прочетем и си припомним още нещо за любовта.

Ние в Долап.бг обичаме сериозно да подхождаме към всяка тема, затова за тези под 40 години, които са на „вълните на младостта“ и любовта, избрахме да припомним едно прелюбопитно четиво за трите фази на Любовта. Тези фази ни позволяват не само по-добре да опознаем Любовта, но и самите себе си.

 1. Младата любов

Независимо дали я изживяваме в ученическите години или на по-късна възраст, любовта, която се свързва със силна наивност и идеализъм, се описва като млада. Тогава човек е склонен да гради силни фантазии за своя любим и за партньорските взаимоотношения като цяло. Вярваме, че съдбата ни е предначертала да бъдем заедно и си затваряме очите за проблеми, които с времето растат.

 1. Драматичната любов

След като човек преживее младата си любов и се раздели с идеята, че любовните взаимоотношения са приказни и чудесни, става малко по-зрял. Но повечето хора тогава се впускат в драматична връзка. Всеки е имал човек до себе си, който се е опитвал да го манипулира, ревнувал го е до безумие и наранявал. Тогава преживяваме най-големите си разочарования в любовта, но всичко това ни помага да осъзнаем по-добре желанията си и да държим повече на себе си.

 1. Зрялата любов

Третата фаза е на зрялата любов, когато ясно си даваме сметка какво представлява истинското партньорство. Но тя не може да настъпи, преди да сме преживели първите две. На този етап очакванията ни от партньора са минимални и сме готови да го приемем такъв какъвто е, докато при предните две фази желанията ни от половинката са много по-големи. Връзката не е перфектна, но вече по-лесно може да говорим за проблемите си и не се страхуваме от раздяла, защото сме извоювали лична независимост.

Пожелаваме ви попътен вятър и преминаване през двете фази на любовта и спокойно акостиране в третата фаза – защитеното пристанище!

 

А за тези над 40 години, които искат да преживеят фазите на Любовта, но в обратен ред, защото смятат, че им липсва. Нека припомним едно страхотно четиво „Петте езика на любовта“ от Гари Чапман и преоткрием, защо /всъщност/ обичаме човека до себе си?

ПЕТТЕ ЕЗИКА НА ЛЮБОВТА

Колко често сме се чудили защо партньорът/партньорката  ни не ни разбира… Защо той не вижда и не оценява всичко, което правим за него/нея… Защо не усеща любовта ни?

Много пъти си задаваме тези въпроси и нямаме отговор. Казвали сме си: „Той/тя не се грижи за мен, значи не ме обича. Вярно е, че ми го казва често, но какво от това, след като не усещам любовта му. А аз правя толкова много неща за него/нея. Не ги ли вижда…“

И така се натрупа напрежение между  двамата и  връзката се проваля.НО! Има различни езици на любовта, а ние не сме говорили на един и същи любовен език. Нека започнем да наблюдаваме и разпознаваме любовния език на различните хора. Да знаем  за настоящия партньор, че е важно да говорим на неговия език, за да може той/тя  да се чувства обичан/а. Същевременно да казваме, кога и как се чувстваме обичан/а и кое няма толкова голямо значение за мен.И нещата ще се получат.

Важно е да използваме първичния любовен език на нашия партньор, за да се чувства той обичан и щастлив. И така…

Любовните езици на изразяване са пет.

 1. Първият от тях е на „Утвърждаващите думи“. Това е езикът, при който хората „обичат с ушите си“. Това означава, че за тях най-важно е какво чуват и как го чуват.

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:

– С комплименти – Например за една жена, чиито любовен език е този на „Утвърждаващите думи“ е много важно да чува комплименти като: „Имаш прекрасни дълбоки очи. Сякаш потъвам в тях, когато те гледам. Толкова много те обичам…“

– С насърчителни думи – Или пък за мъж, чиито любовен език е този, да разбереш какво е важно за него и да го насърчаваш с думи като: „Ти можеш да постигнеш всичко, което искаш. Аз вярвам в теб.“ Нашите думи не трябва да насилват партньора ни да направи нещо, което ние искаме, а да му вдъхнат кураж и да направи това, което той иска и харесва. Тогава той ще почувства нашата подкрепа и любов.

– С нежни и смирени думи казани с мек тон изпълнен с любов. – Хората, чиито водещ език е на „Утвърждаващите думи“ ще реагират негативно или въобще няма да реагират, ако казаното е изречено по друг начин. За тях е важно казаното да не звучи като изискване или ултиматум, а да изразява нашето желание или нужда като молба. Например: „Не съм ял от твоя сладкиш от цяла година. Дали ще доживея отново да ям от него?“ или „Какво ще кажеш да ми направиш от твоя сладкиш, който никой друг не може да направи като теб… Толкова е вкусен.“

Кой вариант мислите, че ще сполучи?! Този с упрека и натякването или този казан с любов и нежност?

– Казани положителни думи за нашия партньор в негово присъствие или отсъствие пред други хора. Например: „ Моят мъж всичко умее. Много е способен“ . Така му даваме крила и следващият път, когато има нужда той да поправи счупеното шкафче, той ще го направи с удоволствие, защото той го иска, а не защото ние му мрънкаме.

 1. Вторият език е този на „Пълноценното време“. Това означава да водим пълноценен разговор и да прекарваме време с партньора си, като правим нещо заедно, отдадени изцяло един на друг, фокусът ни да е изцяло към партньора без да има нищо друго значение в този момент.

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:

– Чрез пълноценни разговори – За хората, чийто първичен любовен език е този, е много важно да ги слушаме активно, да сме съпричастни към това, което казват. Как става това:

– с поддържане на постоянен зрителен контакт, докато водим разговор.

– без да правим нищо друго, докато слушаме партньора си.

– обръщаме внимание на чувствата на партньора си.

– наблюдаваме езика на тялото му и дали това, което казва с думи съвпада с това, което казва с тялото си. Така разбираме как се чувства наистина.

– не го прекъсваме докато говори.

– не даваме съвети, а само слушаме. Ако той поиска съвет, тогава му даваме.

– научаваме се да споделяме и своите преживявания и чувства, защото това поражда усещане за близост в партньора ни.

– Чрез пълноценни действия – Нямам предвид да гледаме заедно филм, където вниманието ни е във филма, а да правим нещо, което е важно за партньора ни, като игра на тенис, излизане на пикник, дълги разходки, посещение на магазините или нещо друго. Важното в случая е, че правим нещо заедно с партньора, а не в това какво точно правим. Дори и това, което правим да не е от нещата, които много ни харесват, усещането, че сме го направили щастлив и спомените, които изграждаме с него, си заслужават.

За да се нарече една дейност пълноценна е важно да има следните елементи:

– Поне единият да харесва, това което правим.

– Другият да е готов да го прави.

– Двамата да знаем защо го правим, а именно да изразим любовта си, като сме заедно.

 1. Третият език на любовта е „Получаването на подаръци“. Това е най-лесният за научаване език. Подаръкът може да се купи, да се намери или да се направи. Важното е да е израз на любов. Дори не е задължително да е само материален, а да е нещо, което казва „Той мисли за мен. Значи ме обича“… Като хващането за ръка или физическото присъствие, когато партньорът ни преживява някаква криза, без значение колко голяма или незначителна ни се струва тя.

Как да се научим да говорим този език, ако той е водещият на партньора ни:

– правим списък с подаръците, на които най-много се е радвал досега.

– правим подаръци периодично, дори и да е едно цвете, откъснато навън.

– чуваме, когато партньорът ни ни моли да сме с него… най-вероятно изживява някаква криза и има нужда от нас в този момент.

 1. Четвъртият език на любовта е „Помагането“. Това означава да правим онези действия, които знаем, че партньорът ни ще се радва да правим за него. Това може да е някаква домакинска дейност като готвене, гладене, чистене, миенето на колата, поправяне на счупените неща, гледането на децата и т.н. Важното е да правим конкретните действия, които ще покажат любовта към партньора ни. Понякога жената може да готви за мъжа, но за него да е по-важно тя да чисти и да е без значение дали тя готви. За да сме сигурни кои действия са важни за него, най-добре е да го попитаме за поне 5 неща, които биха го радвали, като ги правим.
 2. Петият език на любовта е „Физическото докосване“. Физическото докосване е важно за всички хора, но за тези, чийто език е, то е от изключително значение. Ако ударите шамар на такъв човек, може да се окаже унищожителен за него. Или пък една нежна прегръдка да му говори за много любов. Сексуалната близост не е единственият начин за физическо докосване и е нещо различно от емоционалната нужда за близост. Желанието за секс не означава автоматично, че това е любовният ни език. Но нуждата от хващането за ръка на улицата, прегръдката и целувката, когато партньорът ни се прибира след работа, гушкането нежно на дивана пред телевизора и емоционалната празнота, ако липсва, означава, че това е нашият любовен език. Физическото докосване, разбира се, не означава автоматично, че всяко докосване ще носи удоволствие на партньора ни. Не изхождаме от това, което на нас ни е приятно, а е важно да разберем кои докосвания му харесват на него.

Ако „Физическото докосване“ е любовния език на партньора ни, за него няма нищо по-важно в момент на криза да го прегърнем. Думите в този момент ще са без значение, но физическият допир ще изрази грижата, от която той има нужда. Той копнее другият да проявява инициативата за докосването, не само да има откликване на неговите докосвания. Често с риск да не бъде отхвърлен, той може да се отдалечи и да чака кога ние ще проявим желание за физическа близост.

Това са езиците на любовта. Но също така е много важно и да ги разпознаваме – както собствения ни език, така и този на партньора ни. Как става това?

Как да разпознаем собствения си първичен език на любовта:

 1. Какво прави или не прави партньорът ни, което ни наранява най-много? – Обратното на това, което ни наранява, вероятно е нашият любовен език.
 2. За какво най-често молим своя партньор? – Това, което най-често искаме, е вероятно това, което ни кара да се чувстваме най-обичани.
 3. Как редовно изразяваме любовта си към своя партньор? – Нашият метод на изразяване на любов, може би е индикатор, че същото нещо би ни накарало да се чувстваме обичани.

По същият начин, ако обърнем внимание на отговорите на горепосочените въпроси от нашия партньор, те ни дават отговор какъв е неговият първичен език на любовта.

И помнете: Любовта е избор и не можем да я насилваме, но можем да изберем да показваме любовта си, така че партньорът ни да я разбира и усеща. Това става като говорим на неговия любовен език. Може и да не е лесно да го научим и да го прилагаме, но със сигурност е ключ за щастлива и хармонична връзка.

 

Желаем ви хубав,смислен, красив, споделен празник на влюбените, с чаша вино в ръка!

В следващото продължение на тази статия ще прочетете още за любовта в многото и видове, форми и съдържание

 

По материали от Интернет