Над 500 деца и ученици от област Стара Загора изучават православно християнство

Областен форум на тема „Хуманизъм и вяра“ за представяне на добри практики в работата на групите за православно християнство на територията на област Стара Загора се проведе на 12 февруари 2020 г. Организатори са Регионалното управление на образованието (РУО) и Старозагорска митрополия при перфектното домакинство на Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора.

Жури в състав председател Милена Йолдова- началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол в РУО- Стара Загора и членове Мария Цоловска- старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО, техни високоблагоговейнства свещеноикономи Йордан Карагеоргиев- завеждащ Културно-просветен отдел при Старозагорска света митрополия, Цветан Иванов – служещ при катедрален храм „Св. Николай“ и Иван Генов – служещ при храм „Св. Троица“ Стара Загора, трябваше да оцени представените практики и да номинира по една от група за участие в регионалния кръг: детска градина, начален етап, прогимназиален етап и гимназиален етап.

Събитието започна с водосвет, отслужен от свещениците. Отец Йордан предаде на присъстващите благословението и поздравлението на митрополит Киприан за проявеното усърдие и пожелание, учителите по православно християнство да вървят все по-уверено напред.

Областната конференция „Хуманизъм и вяра“ откри Татяна Димитрова, началник на РУО Стара Загора. „Това, което правите – учителите, родителите, директорите на образователните институти и обществениците, с подкрепата на нас, с огромната подкрепа на църквата и лично на нашия митрополит Киприан, е много важно и трябва да продължим да работим в тази посока, – каза Татяна Димитрова.- Убедена съм, че трябва да направим повече, но то не става веднага. Не бива да става и насила. Трябва да се подхожда поетапно, като се показват добрите практики и резултатите от тях, това което правим в момента“.

Тя пожела на присъстващите преподаватели не само да образоват, но и да възпитават децата. „Защото стратегията на възпитателната работа е една от стратегиите на Министерство на образованието и науката, която не е поредната стратегия само на хартия. Тя е много малка като обем, но е много голяма като изпълнение и като отговорност, каза г-жа Димитрова. – Мисля, че всички заедно, когато си подаваме ръка и си сътрудничим, ще допринесем нашите деца да бъдат все по-добри граждани на България“.

В групата „Детски градини“ опит споделиха Илиана Димова, учител по религиозно възпитание в ДГ No23 „Кипарис“, Йорданка Димитрова – преподавател по религия в ДГ Nо 7 „Светулка“ и Донка Стоилова, директор на ДГ No 58 „Незабравка“ с. Хан Аспарухово.

В ДГ „Кипарис“ религиозно образование се преподава от 2003 г. Сега групата е от около 30 пет и шестгодишни деца. Според Илиана Димова в основата му лежат библейският текст и педагогическите принципи за достъпност, емоционалност, интелигентност и пр. Целта е децата да се научат да работят в екип, да поемат отговорност, да мислят креативно, да изпитват радост и удоволствие от заниманията.

Основните знания, които се преподават на малчуганите са за големите църковни празници, за молитвата, която е разговор с Бог, как да се държат в храма, как се молят християните, как се съблюдават нравствените норми. Освен с беседите, поднесени на достъпен език, това се постига чрез оцветяване на картинки с библейска тематика, рисуване на Витлеемската звезда и мъдреците, за да запомнят Рождество Христово; за Богоявления изработват по шаблонче гълъбче, за да запомнят, че гълъбът е символ на Светия Дух. Когато се говори за кръщение, децата изработват от хартия ангелчета и пр.

50 деца от подготвителните групи посещават часовете по религия в ДГ „Светулка“. Йорданка Димитрова сподели, че часовете винаги започват с молитвата „Отче наш“ и песента „Мили дечица“. Децата се учат как да се прекръстят, как да се държат в храма. Преподавателката ги запознава с различни светци, с техните икони. Децата също рисуват картички, оцветяват икони или религиозни сюжети, заедно боядисват великденски яйца.

Директорката Донка Стоилова на ДГ Незабравка“ разказа подробно за съвместяването на религиозните знания с нравственото възпитание. Преобладаващите деца са от ромския етнос. Първите знания от православното християнство са свързани с изграждане на нравствени добродетели- уважение, взаимопомощ, отговорност. Използват се забавни и занимателни детски игри, разучават се подходящи песни, историята на празниците и традициите, четат се подходящи приказки, разкази и стихотворения. Организират се различни творчески ателиета. Предстоящи са изпълнения на театрални сценки с участието на деца и родители.

Пет групи по православно християнство в начална степен 1 – 4 класове, общо около 110 ученици ръководи Мария Колева в ОУ „Кирил Христов“. Според задълбочена и на научна основа представена презентация, до 5 клас включително, всичко, което се преподава на децата трябва да бъде под формата на игра. Учебният процес да бъде непринуден, достъпен, привлекателен. Колева поставя игрови задачи, в решаването на които децата се ангажират с готовност, желания и проявават творчество. Всички заложени по програмата теми се осъществяват чрез събеседване чрез примери от живота на учениците, от впечатления на улицата, в семействата им. Това ангажира вниманието им и ги провокира да мислят и да споделят, нещо, което за съжаление рядко се случва в семейна среда.

Изучаването на житията на светците става чрез примери за подражание от живота. Запознаването с християнските традиции се провежда чрез участие на децата в празниците. Научаването на Божиите заповеди става чрез разговори в час, коментиране на различни случки, пречупени чрез Божиите заповеди. Разглежданите притчи са поучителни истории, които изграждат опитност. Молитвичките са духовни песни и стихчета, при които всяка думичка се обяснява. С темите за християнските добродетели се изработват табла, рисуват се картички и пр. Според Мария Колева чрез стихчетата и картичките се стремят да достигнат и до родителите.

Валентина Димова от ОДК „Св. Иван Рилски“Казанлък преподава „Православни християнски ценности“ на 100 деца в пет групи от начална степен и на три групи „Творческо писане“ . И тя използва показване на нагледни материали, оцветяване на рисунки, посещаване на храмове. Според нея, децата искат да видят, да пипнат, да присъстват на местата, за които се говори в часовете. Така те са посетили Калоферския манастир, срещнали са се с майка Валентина, с монахините. Децата участват в различни конкурси за тематична поезия и проза. В работата си Димова съчетава религия и творчество.

В групата „Прогимназиален етап“ опита си сподели отец Живко Желев. От 2016 г. той е учител на групите по православно християнство в начален и прогимназиален етап в ХІІ ОУ „Стефан Караджа“, Стара Загора. Училището е в ромския квартал „Лозенец“. Децата 100% не са православни християни, но с нескривано желание посещават часовете на отец Живко. Във вторник часът по религия е с второкласниците. През останалите дни групите са смесени – 3 и 4 – класове, 5 и 6 и 7 клас. Интересът наистина е голям, тъй като класната стая, определена за часовете по Религия се оказва недостатъчна и сега заниманията се водят в конферентната зала.

Според отец Живко Желев празничните тържества са начин за задържане на вниманието на тези темпераментни деца. Другите любими занимания са църковно-славянските песнопения, на които дума по дума се обяснява текста. Любопитство предизвикват иконите, житията на светците, притчите, които им звучат като интересни приказки. С интерес се гледат анимационни филмчета с библейска тематика, след което става дълго обсъждане и извличане на поучения.

Всеки час започва и завършва с молитвичка. Любима песен на всичките над 150 деца, които посещават часовете по религия е „Богородице, Дево, радвай ся…“ Учителят се стреми да внуши на възпитаниците си, че редовното посещение на училище, ги прави по-добри, по-умни, по- силни.

В навечерието на Рождество Христово, отец Живко е възложил на учениците си да оцветят коледни рисунки, с които са украсили класните си стаи. Миналата година за Великден цялото училище е боядисвало яйца, след което класовете по религия са изнесли голяма концертна програма пред цялото училище и родителите. Петокласниците пък са се представили много успешно в общоградското Рождественско тържество.

Журито единодушно определи за участие в регионалния кръг „Хуманизъм и вяра“ преподавателите Илиана Димова от ДГ „Кипарис“, Мария Колева – ОУ „Кирил Христов“ и Живко Желев – ХІІ ОУ „Стефан Караджа“.

Росица Ранчева