Преподаватели по Религия ще споделят добри практики

Под надслов „Хуманизъм и вяра“ на 12 февруари 2020 г., от 11:00 ч. в Стара Загора ще се проведе областен форум за представяне на добрите практики в работата на групите по православно християнство в училищата и детските градини на територията на област Стара Загора. Поканени за участие са преподаватели и ръководства на детските градини No 7 „Светулка“, No 23 “Кипарис“, No 55 „Незабравка“, Nо 58 „Звездица“, ОУ „Кирил Христов“ и 12 ОУ „Стефан Караджа“- всички от Стара Загора и ОДК „Св. Иван Рилски“ Казанлък. Това обясни за медията ни Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора.

През м. март, отново в Стара Загора ще се проведе вторият етап от инициативата на Министерство на образованието и науката. В него, освен от домакините, ще участват преподаватели с добри практики от съседните области Сливен, Ямбол, Бургас, Хасково и Кърджали. Националната конференция под надслов „Хуманизъм и вяра“ за разпространение на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците ще се проведе на 10 април 2020 г.

Участниците в областните представяния са ръководителите на всички групи по православно християнство, разпределени по определени критерии в един или повече дни, експерти от съответното регионално управление на образованието и представители на съответната епархия. Регионалното управление на образованието определя жури, което да оцени представените добри практики и да номинира до една практика от група в детска градина; начален етап; прогимназиален етап; гимназиален етап.

С благословениeто на митрополит Киприан, в състава на журито ще участват свещениците Йордан Карагеоргиев, Цветан Иванов и Иван Генов. Номинираните практики ще бъдат представени на регионални конференции.

Домакин на областната среща в Стара Загора ще бъде Основно училище „Кирил Христов“.

Миналата учебна година децата, които са изучавали „Религия“ са били 60. Тази учебна година броят им е 110, всички от начална степен на обучение.

„Учениците са разделени в пет групи от по 20 и повече деца, с които работя в нашия специализиран кабинет, сподели за Dolap.bg преподавателката Мария Колева.- Благодарение на директора Господин Балъкчиев се водят непрестанно разговори с родителите. Обяснява им се, че е значимо да се изучава религия, тъй като това се отразява благотворно за децата.

В часовете се учим на добродетели, което е най-важно. Виждам, че има положителна промяна при деца, които са доста по-палави. Използвам много примери от живота, но и от тяхния живот защото се сблъскват с училище, с институция, с отговорности. Още им е трудно да приемат, че детството им отива малко на по-заден план и че трябва да бъдат упорити, както при ученето, така и в показването на своите добродетели“.

Обучението се осъществява по спуснати програми от Министерство на образованието и науката за всеки от класовете – първи, втори, трети и четвърти. Религия е свободно избираем предмет (СИП).

Предпочитам темите, които изучаваме да бъдат с примери от това, което се случва в училище и в къщи, при различни ситуации, още повече че по-голямата част от децата не са въцърковени, т.е.те не ходят редовно на църква, нямат потребност свещичка да запалят, да се помолят, да се причестят, което е най-важно в църквата. Т.е. не са в пряко общение с църквата, сподели Мария Колева. – С такива деца започваме от „а“,“б“ – какво е добро и какво е зло…Сега с децата мислим как да стигнем до родителите. Оказва се, че по-голямата част от проблемите на децата се дължат на факта, че в семействата им по-малко им се обръща внимание, не се разговаря достатъчно с тях, няма с кого да споделят проблемите, няма кой да им даде напътствия и насоки, което е работа на родителите. Жалко е, че има родители,които считат че това е задължение на преподавателите в училище. Затова обяснявам на децата, че учителите в училище са тези, които ни дават знанията, но нашите родители трябва да ни посочат пътя за добродетели. Предполагам, че във времето, с търпение, внимание и упоритост ще надградим досега постигнатото“, каза г-жа Колева.

Росица Ранчева