Пиеса за напразните илюзии на любовта се ражда в Кукления театър

На 19 февруари 2020 г. Държавен куклен театър Стара Загора ще представи първата си премиера за годината „Три сестри“ на известния драматург Стеван Копривица. Пиесата за възрастни оживява за първи път на българска сцена. Сценичната адаптация и режисура са на проф. Славчо Маленов. Сценографията и куклите са на Васил Рокоманов, Силва Бъчварова. Музиката е на композитора Владимир Джамбазов. Участват артистите Биляна Райнова, Елица Стоянова, Латина Беровска, Калоян Георгиев, Кирил Антонов и Станислав Матев.

Ето какво сподели, специално и единствено за читателите на Dolap.bg, Владимир Джамбазов:

„Пиесата „Tre sorelle“ е изключително интересна интерпретация по мотиви на едноименна черногорска легенда от 15 век. Трите сестри – Нера – черна, Бианка – бяла и Роза – розова, едната прецъфтяла, другата – тъкмо в стихията си, третата- току що напъпва, но най-темпераментна, живеят затворени в дома си, тероризирани от средновековните канони и ревността на брат им Марко. Но една нощ, незнайно от къде, в дома им идва моряк и трите

едновременно се влюбили в него. Той също ги харесал. Започва една драматична любов, при която той не може да избере с коя от трите да се ожени. Тръгнал отново морякът на път, а сестрите решили да го чакат. Всяка от тях го чакала на своя отворен прозорец с изглед към морето. Чакането продължило много дълго. Сестрите се сговорили, че ако някоя от тях умре, да зазидат прозореца й. Починала първата и зазидали прозореца й. След нея и втората. Отново й зазидали прозореца. Когато се споминала и третата, нямало кой да зазида прозореца. В градчето Котрево в Черна гора има и до сега такава къща, която пазят като очите си – с двата зазидани прозореца и третият, който е отворен, разказа г-н Джамбазов.

Освен моряка Дамян, който е кръстил кораба си „Диаболо“ и демоничния брат, който държи сестрите изкъсо и не ги допуска до външния свят, в пиесата има и още един мъж – градският луд Йойо, който единствен е мераклия и на трите сестри… Между другото, прекрасно пресъздаден образ от актьора.

В тъмна доба в къщата на сестрите пристига някакъв загадъчен мъж сред бурята и дъжда – уж с кон, пък няма кон, уж с кораб , а няма кораб на пристанището. Изсипва той кесия с новоизсечени златни монети и естествено, че братът го приема великодушно. И още първата вечер искрата между него и сестрите пламва. Те започват да сънуват еротични сънища. Най-малката си признава, че неудържимо желае този пришълец… Втората и третата са по-въздържани, но копнежът за любов е осезателен. Всички, в една или друга степен се съмняват, че това е самият дявол, но страстта им към него е по-силна от разума.

Всъщност, Дамян пристига, за да отвори очите на тези три жени, сами се изолирали в собствения си затвор, сами се оковали във вериги. Да им каже, че животът и щастието е извън дома им, че трябва да се освободят от оковите, с които сами са се закотвили и сами да търсят и открият щастието.

Като изгледаш цялата история явно е, че става дума за излъганите мечти и че всеки сам трябва да воюва за щастието си, а не да чака някой да му го поднесе. Това се отнася не само за взаимоотношенията мъж – жена, а за света, който ни заобикаля.

Текстът е много хубав. Спектакълът е изключително красиво структуриран и поставен великолепно от проф. Славчо Маленов. Куклите имат много хубава символика, но в много голяма част от спектакъла се играе от артистите на живо. Възхитен съм от актьорски състав, от органиката, таланта и отдадеността на всеки от актьорите.

Има само една песен. Всичко останало е инструментална музика. Основно са два мотива, които минават през цялата пиеса. Изслушах над 50 черногорски народни песни и темите са вдъхновени от черногорския фолклор. Но в същото време има и симфоничен звук.

Наистина прекрасни преживявания предстоят на почитателите на голямото изкуство на Държавен куклен театър Стара Загора.

Подготви Росица Ранчева