Концертът Sting the Opera – Достоен за Вас, Маестро СТИНГ!

Два часа медитация с музика е новият концерт на Военен биг-бенд, оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с диригент кап.Цветомир Василев и солистът Петър Салчев Sting the Opera.

Нека не ви звучи префърцунено и снобски думата „медитация”. Не знам с коя друга да я заменя. Баладите на СТИНГ стигат до подсъзнанието на човека, действат на това ниво. В абсолютно съзнание, но с пълно отпускане на всички сетива, човек слуша тази музика, настройвайки се на по-високи честоти. Откъде идва този феномен? От много посоки.

  • Личността на СТИНГ е дълбока, многопластова, той е стара душа, от стара Англия, занимава се от години с йога, има усет /явно е/ да си играе със звуците – да си събира, помирява, разделя, разстройва…Има усет да навлиза в дълбочини, да изпитва височини, да се вслушва в звуците на Природата, да я ЧУВА. Абсолютно тотален музикант, експериментатор, космополитна личност, политически чувствителен, с позиция – един от най-ярките творци на последните два века.
  • От хората, с които работи, от най-доброто, което избира – Доминик Милър, неговата дясна ръка.
  • От музиката, от която „отпива” – класическа, ориенталска, руска, всякаква…

Магията на твореца СТИНГ бе пресъздадена по най-добрия начин в концерта, който радва меломаните две поредни вечери в залата на Държавна опера-Стара Загора.

Двигателят на цялото „сбъдване” се нарича кап.Цветомир Василев – диригент на Военния духов оркестър и Военния биг бенд, който толкова сърцато защити проекта пред ръководството на Операта. Дисциплинирано администрира целия процес на сглобяването на един толкова сложен интелектуален продукт. И в последните дни на репетициите вдъхновия целия оркестър на Операта, без нито едно изключение, да дадат най-доброто от себе си в претворяването на чудесните оркестрации.

Като дойде дума за аранжиментите, не може да не нахвалим изобилно Даниел Лазаров от Военния биг-бенд, музикант, който е свършил изключителна работа по намирането и разписването на нотите и я защити, „бдя” над нея и на сцената като бас-китарист в концерта.

Цигулки и виоли, които звучат като поезия. Виолончело, кларинет в соло изпълнение. Концертмайстор  на ниво – Паулина Захариева. Великолепен тромпет на Стефан Ников от Военния биг-бенд. Соло-китарата на Димитър Благоев, електрическото пиано и беквокал на Павел Цонев…всички ноти се „чуваха”, никой никого не заглушаваше. Внушението бе за интелигентна симфоничност, раздвижена и само леко, много леко и много фино „ръководена” от ритъма на Биг-бенд музикантите.

Ето тук е мястото да се разгърне и пълното значение на думата „интелигентност”, защото е тоталното означаване на солиста Петър Салчев. Джазмен с отдавна световна кариера, артист със собствен стил, той е най-доброто от СТИНГ именно поради своята интелигентност.

Интелигентност да не имитира някого, а да бъде себе си. Интелигентно поведение и говор на сцената. Интелигентно музициране. Абсолютно съвпадение с онова тотално секси движение с устните, което СТИНГ прави и което влудява публиката. Просто съвпадение, не е имитация, в никакъв случай! Почти два часа никаква умора и спад в енергията. Имам чувството, че музиката на СТИНГ е заредена свише и зарежда всеки, който я слуша, та камо ли изпълнява.

Може само да съжалява този, който е пропуснал концерта, защото до лятото дати за Стара Загора НЯМА! Ще се радва публиката в няколко други градове.

Този концерт е музикантски, в него не доминира оркестър или Биг-бенд. А солистът Петър Салчев е едно истинско бижу.

Ако си послужим с едно от заглавията на песните на СТИНГ, този концерт е „роза в пустинята” – пустиня от подобни концерти, в които се прави „бързо” изкуство с класически музиканти, измъчващи инструментите си на сцената. И измъчващи себе си, в името на продадени билети.

Та е той е „роза в пустинята”. Докато го слушаш, ти истински се разхождаш в „полета от злато”, гостуваш на „руснаци”, изследваш „формата на сърцето”, спомняш си, как „си обичал някого, а той е обичал някой друг”….

Спомняш си, кого „все още обичаш” и че има на този свят „малка магия”.

За голямата не смеем да мечтаем!

Малката всекидневна магия е това, от което имаме непрекъснато нужда.

Уляна Кьосева