Млади католици честваха Дон Боско, основател на Ордена на салезианите

На 1 февруари 2020 г. стотина младежи католици от цялата страна се събраха в храм „Св. Йосиф” в Казанлък, за да отбележат празника на Дон Боско/1815-1888/, основател на Ордена на салезианите. На събитието присъстваха и монаси възкресенци, както и монахини евхаристинки, жозефинки и бенедектинки. Гост на салезианския празник беше и зам.-кметът на Казанлък Драгомир Петков.

Италианският свещеник Джовани Боско дава обет и посвещава живота си на младежите, които живеят на улицата, нямат родители или изтърпяват наказания в затвори за малолетни. Канонизиран е през 1934 г. от папа Пий XI. По случай стогодишнината от смъртта му папа Йоан Павел II го обявява за „отец и учител на младежите”.

Нека изпълнени с послушание и смирение си спомним за дон Боско и да отворим сърцата си, за да вървим по неговия път и да следваме неговия пример ”, призова в словото си след края на тържествената литургия Христо Пройков, епископ на Софийската източнокатолическа епархия.

От основаването на фондация „Дон Боско България” през 2009 година над 1000 деца в риск, основно от ромски семейства с финансови затруднения са посещавали образователните центрове на отците салезиани. Децата, които ги посещават, се обучават, учат музика, стихотворения, водят им се кръжоци по различни приложни дейности като готвене, шиене, труд и техника. Традиция са съботните срещи с образователна насоченост. Децата се водят на летни и зимни лагери, на екскурзии и разходки в България, организират се състезания по брейк, срещи на семействата и монасите и др. Салезианите в нашата страна са седем, от тази година към тях са се присъединили и техни братя от Аржентина и Гватемала.

Традиционният концерт тази година откри брейк групата от град Раковски. В църковния салон, който се превърна в театрална сцена, се изредиха вокална група от енорията в София, драматичен състав от Стара Загора, който представи спектакъла „Историята на моето падение, танцьори и певци от цялата страна. По традиция българска популярна песен поставя край на празника на Дон Боско. През тази година това беше песента „Хубава си моя горо” , която изпяха заедно младежи, миряни,монаси и монахини.

Д-р Румяна Лечева