2.10 лв. става ученическият купон за хранене в Стара Загора

С 40 гласа „за“, 6“против“ и 4 „въздържал се“ Общинският съвет Стара Загора на заседанието си от 30 януари 2020 г. реши цената на ученическия купон за хранене да бъде увеличена от 1.70 лв. на 2.10 лв. с ДДС, считано от 1 февруари 2020 г. Разликата до достигане на действителната себестойност на купона 2.88 лв. да бъде поета от училищните бюджети, за което има постигнато споразумение.

Очаквано тази седма точка от дневния ред на сесията предизвика дебати. Тон за това даде в началото на обсъждането й Жана Павлова, майка на две деца. Тя зададе риторичния въпрос как има две различни по брой ученици училища в Стара Загора (Начално училище „Кольо Ганчев“ и 12 ОУ „Стефан Караджа“б.а.) , които изцяло поемат цената на купона. Защо другите училища да не могат да го направят? Защо цената е еднаква за всяко семейство с различен брой деца? Защо в български общини има безплатни детски градини и детски ясли, а в Стара Загора това не може да стане?

„Ние не сме против вдигането на купоните, каза майката. – Наясно сме, че качеството на храната струва пари и мога да Ви кажа откъде да се вземат: През голямото междучасие на децата се дават закуски, осигурени от държавата, които те не ядат…Моля прекратете ги! Ето от тук можете да вземете 80 стотинки, които да прибавите към цената на купона…Тук съм като майка! Чуйте ни! Във времена на демографска криза държавата не мисли за нас младите й родителите. Замислете се следващия път, когато вдигате някоя цена. Няма нищо безплатно за нас. С бързи темпове ние изчезваме“, каза Жана Павлова.

Председателят на Общинския съвет Мария Динева припомни, че проектът за решение е разгледан от постоянните комисии и точно заради това, че се споделя голяма част от изказването на г-жа Павлова, по предложение на общинския съветник Янко Янков, е проведена разширена среща с участието на Председателския съвет, Иванка Сотирова като ресорен зам. кмет, представители на отдел „Образование“, голяма част от директори на училища, които ползват услугата ученически обед и директорката на общинското предприятие „Ученическо хранете“.

„Идеята беше да имаме пряка връзка с директорите на училищата, защото те на място имат информация колко деца реално се хранят и какво е качеството на предлаганата храна. Беше поставен въпросът можем ли с 1.70 лв. да храним качествено децата си. Ясно е, че не можем, – каза Мария Динева.- Разговорът с директорите и администрацията и становището, около което се обединихме е, днес да гласуваме цена на купона 2.10 лв. Получената разлика до достигане на себестойността на купона, която е 2.88 лв. да бъде поета от бюджетите на училищата, които ползват тази услуга. Директорите проявиха разбиране и имат нагласата да направят този жест към родителите. На практика увеличението ще бъде разделено и тежестта да не пада само върху семействата, като наистина голяма част от тях са затруднени. Приятно бях изненадана, че имаме училища, които изцяло поемат заплащането на купона за хранене. Това е ясен знак, че от директора на училището, който управлява делегирания бюджет зависят много придобивки. Това е начинът да задържим децата и родителите им в Стара Загора“, каза Мария Динева.

„Болезнена е темата и ние всички сме съпричастни, каза зам.кметът по образованието Иванка Сотирова.- Община Стара Загора осигурява режийните разходи на общинското предприятие „Ученическо хранете“ в размер на 450000 лв. Няма да се впускам в подробности какво прави общината за осигуряване и поемане на разликата в цените и таксите за детските градини и детските ясли, ремонтите на училищата и на детските заведения и пр. Всичко това е в размер на милиони лева.

Това няма да внесе успокоение и съм съпричастна към всички родители, на които социалният статус е в затруднение. Не можем да сложим уравниловка кои родители позволяват на децата си да харчат на ден по 40 лв. и други, които нямат и 40 стотинки. Това, което в момента трябва да решим е увеличението на цената на купона. Няма да сравнявам цените с общини като нашата. Само ще обърна внимание върху качеството на храната, която се приготвя на място. Това е много положителен факт. Ако не инвестираме в цената на тази услуга, рискуваме децата изцяло да се хранят с онова, което се продава около детските заведения и училищата. Има смисъл да вземем това решение с очакванията, че особено в големите училища, настоятелствата и училищните ръководства знаят кои са затруднените семейства. И ако училището не е в състояние изцяло да поеме храненето на всички свои ученици, може да подпомогне семействата със затруднения. Ние също имаме грижа към семействата, които се нуждаят от помощ. Ако ни предоставите списъци на ученици в нужда, аз ще окажа съдействие за определени семейства, подчерта Иванка Сотирова.

Ние ще държим в „Ученическо хранене“ да се повиши качеството на храната, защото имаме какво да очакваме и да изискваме. Ще подпомогнем онези семейства, които имат проблеми. Ще съдействаме училищните ръководства за поемат ангажимент за поевтиняването на храната“, заяви зам.кметът.

Повече от 10 общински съветници взеха отношение по горещата тема. Някои от тях направиха по-крайни и популистки изявления, други успокоиха топката, като отбелязаха, че купоните не са променяни от 2012 г., когато минималната заплата е била 290 лв., а сега е 610 лв., а цените на основните хранителни продукти са се увеличили многократно. Трети подчертаха, че един малък дюнер струва 2.10 лв., колкото е и една баничка, а за купон от 2.10 лв. децата ще получат топла супа, основно ядене и десерт.

Особено впечатление ми направи изказването на доц.д-р. Емил Славов, който обърна внимание на друг момент от промяната на стойността на купона, не само като общински съветник, но и като родител на три деца: „Как възпитаваме нашите деца за усещането да живеят правилно и да се хранят правилно? Да си правят сами сметката за бюджета, който след време ще трябва да правят…

Дълго време съм си мислил по този въпрос , защото проблемът е по три наведнъж. Това което казаха моите деца е, че техните съученици за най-голямо разочарование, са хвърляли безплатните си закуски в кошчето за отпадъци. За какво говорим в този случай? За това, че държавата и общината осигуряват средства, които отиват в кошчетата за отпадъци. Това ли е формата ни на обучение? Това ли е педагогическият ни подход, с който ще изградим млада, здрава и социално отговорна нация? Нека да помислим, че и повишаването на размера на ученическия купон има педагогически формат, колкото и това да звучи грубо на някои. По този начин ще се научим как децата ни да си правят сметка и да знаят и да могат да изберат каквото поискат. Дали да си купят пица или баничка или да се хранят със здравословна топла храна. Така че нека всеки от нас си направи сметка къде е истината“, каза доцентът.

Росица Ранчева