Д-р Иван Аяров получи званието „Заслужил читалищен деятел“

На 28 януари 2020 г. Съюзът на народните читалища удостои със званието „Заслужил читалищен деятел“ д-р Иван Аяров, един от доайените на читалищните деятели в България, един от стожерите на духовността на Стара Загора, един от най-известните старозагорци, един истински българин и достоен човек и послучай неговата 80-годишнина. Отличието връчи Минко Стефанов, зам.председател на Съюза на народните читалища на тържество в НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ , посветено на 162 г. читалищно дело в Стара Загора.

Върховният читалищен съвет с единодушие прие решението за удостояване на Иван Аяров с най-високото си отличие, защото негова е заслугата за просперитета на цялата читалищна общност, с която пред последните десетилетия той пряко е свързан, каза г-н Стефанов. Сред 20-те носители на званието са известни писатели и композитори, тръгнали от читалището и стигнали и завладели света. Това отличие е за всички читалищни дейци, за целия град. И точно чествайки 162 г. читалищно дело в Стара Загора един рожденик се появява със скромните си, но заслужени 80 години“.

Иван Аяров получи и юбилейния знак „Заслужил читалищен деятел“ във вид на плакет.

Развълнуван съм, поласкан съм, признателен съм на членовете на Висшия читалищен съвет за това, че Стара Загора е маркиран като град, който от памти века знае могъществото на читалищното дело. Бях в края на тези години, но дадохме своята лепта за това читалищното дело да просъществува докато има род и отечество“, каза юбилярът.

Сърдечни поздрави и лични благопожелания послучай 80-годишнина на д-р Иван Аяров заяви в Приветствен адрес кметът на Стара Загора Живко Тодоров:

В този вълнуващ за Вас ден, съчетаващ равносметката за успешно изминалия до този момент път и увереността, че той ще продължи във времето, приемете искрената ни почит и дълбоко уважение на старозагорци към Вас -будителят и общественикът Иван Аяров, – се казва в текста.- Всеотдаен, принципен и отговорен, това това са трите Ваши качества, на които никога Вие не изневерихте и като научен работник, и като общински съветник, и като общественик, и като активен читалищен деятел. Вие никога не направихте компромиси с тях. Радетел на българщината, пазител на традициите, народен будител, в най-чистия и свят смисъл на думата, това е човекът Иван Аяров. Вашата завладяваща любов към фолклора, преклонението Ви пред необятната красота и невероятното очарование на нашето духовно и културно наследство, са белязани през целия Ви жизнен и творчески път. Последователно и целенасочено, стъпка по стъпка, еднакво отговорно и с отдаденост, Вие ежедневно отстоявате своите принципи, не спирате да търсите своята истина, да защитавате своята кауза.

Благодаря Ви за Вашата респектираща и съзнателна работа, за достойнството, което внушавате дори и с мълчанието си, за Вашето ангажирано присъствие в обществения и културния живот на Стара Загора“, пише градоначалникът с почит и уважение.

Мария Динева, председател на Общинския съвет Стара Загора, също изпрати Поздравителен адрес до юбиляра, в който се казва:“Използвам повода да отправя към Вас поздравления за Вашия юбилей. Приветствам Ви за силния характер, съчетан с огромни умения и заслуги в името на старозагорската общественост. Изразявам всеобщата благодарност към нестихващия Ви ентусиазъм, с който години наред надграждате културния живот на нашия град и се грижите сърдечно за читалищната дейност. Желая Ви здраве и да запазите мирогледа си светъл“.

Изразяваме дълбокото си уважение към Вас – читалищния деец, твореца, общественика заради ума, сърцето и душата, които посветихте на духовния живот на Стара Загора. Старозагорци обичат и се гордеят с НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ . С Вашата енергия и ентусиазъм, то се превърна в храм на българщината, чиито праг всеки ден с удоволствие и трепет прекрачват и млади и стари.

От сърце Ви пожелаваме здраве, сили и удовлетворение за всичко сторено до днес и голямото, което предстои. Честит празник!“ Това гласи Поздравителният адрес от Валентина Бонева, председател на Общински съвет на БСП Стара Загора.

От името на Българския антифашистки съюз Стара Загора Поздравителен адрес връчи на юбиляра Трифон Митев. Красив букет докторът получи от директора на Начално училище „Димитър Благоев“ Жана Минчева, от Дружеството на учителите ветерани, червена роза от дамите на Спортен клуб „Аязмото“, от много други представители на културни организации и самодейни състави.

Тържеството, посветено на 162 години от началото на читалищното дело в Стара Загора, започна с химн на НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ по текст и музика на Иван Аяров, аранжимент на акад. Кирил Тодоров в изпълнение на хора и оркестъра към Ансамбъл „Зорница“. Слово за изминалите десетилетия в служба на духовното израстване на старозагорци прочете председателят на читалището д-р Иван Аяров.

Историческа истина е, че преди 162 години достойни старозагорци, елитът на този град, по примера на свищовци, ловчанлии и шуменци основават българско читалище в централната българска община Акарджа. И то не някъде другаде, а точно тук, на това място, на което се намираме с Вас“, каза д-р Аяров“.

Още в годината на създаване на читалището през 1858 г. осезателно се откроява началото на промените в мислите и поведението на българите старозагорци. Прогонен от тях е гръцкият търновски владика. Сложено е началото на отпор на нахлуващото протестантство в града. Организирано е и е проведено първото общоградско честване на братята Кирил и Методий от българите християни. И всичко това, защото е разбунен духът у старозагорци за възраждането на третата българска държава.

От създаването си, читалището има грижа издирването на най-талантливите деца на бедни и на богати, за да ги изпраща да учат в чужбина, за да са подготвени за деня на голямата победа. Не друг, а читалището е това, което определя кои подготвени ученици и ученички ще трябва да учителстват по всички краища на българската земя.

Членове на читалищните ръководства през този исторически период в повечето случаи са главните учители, като се започне от даскал Атанас Иванов и се стигне до Петко Рачов Славейков. Членове на настоятелството са били граждани като Кольо Ганчев -секретар през 1874 г., съратник на Стефан Стамболов по време на Старозагорското въстание през 1875 г.- обесен. През същата година библиотекар на читалището е даскал Петър Иванов, който вместо да поплаче, изпя песни в турския зандан. По-късно написа писмо до американския президент за зверствата на турците, а през 1923 г. захвърли ордените и медалите си за заслуги за освобождението на България в краката на монарха ни. Приятелят му Георги Бенев е този, който изпрати Лубор Байер от Пазарджик до Стара Загора, за да започне час по-скоро да работи по първия градоустройствен план за възстановяването на изпепелена Стара Загора и т.н.

В първото старозагорско читалище е началото на театралната и музикалната дейност в града ни. Под удара на тъпана на тази сцена изчезват всички етнически проблеми и на българското хоро заиграват и християни и друговерци.

Безспорен факт е, че днешното читалище, достойно продължава идеите на първооснователите му, като дава възможност на стотици малки, големи и още по-големи граждани да развиват своите таланти във всички области на изкуството, да се изграждат като достойни личности и родолюбци.

Дългогодишната читалищна деятелка и активистка Катя Павлова в стихове, организирани в спектакъл, възпя качествата и дейността на рожденика, неговия многостранен талант, безпределното му родолюбие, отдадеността му към читалищното дело, умението му да приобщава хората към новаторски идеи, да им създава най-добри условия за разгръщане на творчеството им. Г-жа Павлова пропусна да подчертае безспорния факт, че благодарение на грижата на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, но и с непрестанното настояване на Иван Аяров, читалището е в напълно реновирана база, достойна на дейността, която тук се извършва.

В концертната програма участваха възпитаници на Вокално студио „Розов свят“ с художествен ръководител Веселин Божков, Детска музикална формация „Звездопад“ с ръководител Мариана Димитрова, танцова формация „Дея“ с ръководител Богдана Арнаудова, ансамбълът за народни песни и танци „Зорница“ с главен художествен ръководител акад. Кирил Тодоров и др.

На събитието присъстваха още Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ и Анелия Овчарова, старши експерт в същия отдел при Община Стара Загора, Жана Минчева- директор на НУ „Димитър Благоев“, читалищни дейци и много граждани.

Росица Ранчева