Нова звезда изгря на сцената на Старозагорската опера

На 23 януари 2020 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора, изгря нова и многообещаваща звезда – младото сопрано Елена Петрова. С дебюта си в ролята на Мими в един от шьодьоврите на Джакомо Пучини – операта „Бохеми“, тя направи заявка за голяма кариера, която тепърва й предстои.

Едва 25 годишна, госпожицата притежава всички качества на примадона – много богат темброво и обемен глас, артистичност, вродено чувство за партньорство, физическа и духовна красота.

С голямо майсторство госпожица Петрова извая образа на героинята си Мими – нежна, свенлива романтичка. Животът й е скромен. Тя си изкарва хляба като бродира лилии и рози в своята малка мансардна стаичка…И мечтае за любов и за радост. Без никакви певчески проблеми Елена Петрова пресъздаде щастливата Мими, открила за първи път в живота си взаимната обич с поета Рудолфо, после огромната болка и мъка от неизбежната раздяла поради неговата ревност и бедност и накрая, в последните мигове от живота й – благодарността към човещината и загрижеността на бохемите към нейното състояние и краткия й живот.

Мими на Елена Петрова, отваря нова страница в творческата й биография. Убедена съм в успеха на тази толкова талантлива и красива артистка. На добър час!

Под диригентската палка на Нобуаки Нагата /Япония/ в истински празник на почитателите на оперното изкуство се превърна представлението на „Бохеми“. В това дело прекрасно, както винаги хорът беше на високо ниво. Част от него бяха и деца от вокалната студия при Детско-юношеска студия за опера и балет при операта.

И оркестърът свири вдъхновено и стилно.

Сценографията е дело на световно признатия румънски художник Каталин Йонеску-Арборе, познат вече на старозагорци от няколко други негови творчески решения. Този път той е заложил на кинематографичния ракурс, като максимално използва техническите възможности на въртящата сцена, движещи се и издигащи се платформи и пр., които променят хода и местата на действието – от бохемската мансарда, на площада в Латинския квартал, настроението в кръчмата, зимната картина на границата и пред локала и на финала, след смъртта на Мими, „изнасянето“ на всички останали герои и нейния самотен път към небитието.

Режисьор на постановката е неуморимият и вечно оригинален Огнян Драганов. По много вълнуващ и запомнящ се начин той разказва драматичната приказка на любовната драма между Мими и Рудолфо, противопоставяйки я на другите, по-фриволни взаимоотношения между Мюзета и Марчело, въвлича ни в живота на бохемите -студенти – кахърни в постоянното си безпаричие, изобретателни, за да вържат двата края и напук на глада и студа, да се забавляват; дълбоко човечни и състрадателни, дори жертвоготовни, за да зарадват Мими в последните й мигове от живота. Явно актьорите добре са разбрали идеята на Огнян Драганов и създадоха пълнокръвни образи на героите си – Иван Кабамитов като Марчело, Йордан Христозов като Шонар, Пламен Кумпиков като Колин и гостуващият от Китай Шан Хуанг като Рудолфо. Много красив тенор, китаецът партнира прекрасно на Мими и останалата „банда“, като се има предвид краткото време за репетиции. Ярко беше представянето на огнената Симона Кодева (гост) в ролята на Мюзета – и гласово и актьорски. Доайенът на Старозагорската опера Александър Марулев влезе еднакво добре в образите и на свадливия хазяин Беноа и на ухажора Алсиндор.

Публиката, изпълнила максимално салона, дълго и искрено аплодира поднесеното на най-високо ниво представление на „Бохеми“, част от афиша, с който Държавна опера Стара Загора на 1 юли 2020 г. ще отбележи своята 95-годишнина.

Росица Ранчева