„Клинг Кланг“ е жизнерадостен и естетски музикален спектакъл за деца

„Клинг Кланг” /означава „Зън Зън”/ е музикален интерактивен спектакъл с автор и режисьор Урсула Хорнер /Австрия/. Талантливата и сърцата Урсула /Уши/ е поставила този спектакъл на сцени в немскоговорящи страни и в Македония, където живее и работи от години. Сега „Клинг Кланг”, както е оригиналното му „немскоговорящо” име кацна в Стара Загора, за да предложи едночасово забавление за своята публика на възраст от 3 до 6 години.

Да, в афиша е упомената възрастовата граница, но се оказа че тя е само препоръчителна. На премиерата в петък, 24 януари, присъстваха ученици от началните класове, които щастливо се включиха в действието и им беше искрено интересно. Всъщност децата не могат да бъдат неискрени.

Новият спектакъл за деца на Държавна опера-Стара Загора е красиво приключение. Цялостният избор – на водещи, музиканти, диригент – запленява децата с младост. Сценарият и избраната музика в него, са семпли и изящни.

Децата се отправят на пътешествие във Вселената с Инна Андреева и Марин Русинов. Заедно с тях са: Мануела Манолова /пиано и …танц!/, Мирена Митрева /ударни-вибрафон и барабан/, Цветомира Динева /флейта/ и Паоло де Стефано /кларинет/.

Много е сладко да гледаш, как и поотраснали деца се увличат да броят, да пляскат с ръце, за да задвижат ракетата, да отговарят на въпроси, да съпреживяват.

Да, още от първите минути на спектакъла, децата са искрено увлечени от музиката. Няма как, когато се започва с Клод Дебюси и неговата луна, изгряваща над клавишите на пианото- може да чуете и видите как ето ТУК

https://www.youtube.com/watch?v=WNcsUNKlAKw

Първата спирка на децата в „Клинг Кланг” е на Луната, където въздухът е рядък и като се ходи, почти се лети. Децата ходят-летейки по Луната под звуците на един, досега за мен неизвестен композитор, чиято музика направо омагьосва. Ерик Сати, „Гимнопедия1”! Ерик Сати (на френски: Erik Satie) (17 май 1866 – 1 юли 1925) е френски композитор и пианист, представител на авангардизма от началото на 20 век. Най-известните му произведения са неговите три пиано композиции Гимнопедии (Gymnopédies) от 1887 г.

Може да чуете „Гимнопедия1” ТУК и да си представите, как се ходи-летейки по Луната

https://www.youtube.com/watch?v=S-Xm7s9eGxU

Следващата спирка в пътешествието е планетата Марс, където е студено, има само планини и червен пясък. Тук пътешествието започва под звуците на В.А. Моцарт – К.452 – просто прелестно, просто вълшебно!

https://www.youtube.com/watch?v=b0riFknCuB0

Децата правят пръстен около водещите, както е пръстенът на Сатурн, образуван обаче от хиляди луни. Запознават се с инструментите, които участват в представлението. Даже научават от  Паоло де Стефано не само, как свири кларинетът, но и как се казва на италиански „Добър ден!” и „Благодаря!”. На италиански им говори красавец с вид на холивудска звезда и тоооолкова чаровна усмивка – Паоло!

За съжаление, малките пътешественици не могат да стигнат до Слънцето, защото там е много горещо. Но със сигурност понякога, когато видят трепкаща звезда на небето, ще си спомнят, как са движили ръцете си в края на „Клинг Кланг”. Ръцете, с които приветстваха всяка звезда от мултимедията на Александър Гьошев.

Магията на поредното детско представление на Държавна опера-Стара Загора „Клинг Кланг” е в чудесната музика, избрана от Уши Хорнер и представена от камерния ансамбъл с диригент младия, талантлив и отдаден на действието диригент Виктор Крумов. В чаровните водещи Инна и Марин в костюми на Денис Иванов, в лъчезарните музиканти.

Един доказал се режисьор за големи /познаваме работата и от „Италианката в Алжир” на наша сцена/ Уши Хорнер – не слиза нито стъпало под нивото си и тук, нищо че спектакълът не е пищен, зрелищен и на голяма сцена. Пластиката на водещите е сладурска, децата са въвлечени в действието през цялото време, научават /или си припомнят/ за планетите и със сигурност научават и са омагьосани от звуците на инструментите, които са на една разстояние до тях. А музиката, музиката е избрана с много вкус и ….много музикантски!

Успешно пътешествие във Вселената, малки космонавти!

Клинг-Кланг /Зън Зън/!

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора