Художник на зримия свят на невидимите неща вдигна изложба в Стара Загора

На 21 януари 2020 г. в Художествена галерия-Стара Загора беше открита самостоятелната изложба живопис и графика на първия художник на Бургас Георги Динев.

Картините му са за онези, които умеят да пътуват насън. За онези, чието въображение може да лети наяве. За онези, които обичат раждащата се от багрите светлина. За там е необходим златният ключ на вярата, съхраненият от детството блян и радостта от хармонията на цветовете.

Близо две десетилетия Георги Динев пътува в зримия свят на невидимите неща. Като Алиса в страната на чудесата, той се рее сред очарованието от иреалното пространство на своето въображение. С убедеността на живописната си даденост, той събира християнското смирение и езическата страст, мъдрост и емоция, митични цивилизации и съвременост, гении и демони. Там са приказките, които сам измисля и поднася в зрим разказ в своеобразните си притчи за човека и неговия дух“. Този текст на изкуствоведа проф.д-р Марин Добрев, написан през 2004 г. за неговия ученик Георги Динев, прочете в началото на събитието, вместо поздрав към автора на изложбата и присъстващите, зам.областният управител на Стара Загора Красимир Червилов.

Удоволствие за мене е да представя първата самостоятелна изложба на Георги Динев в Стара Загора по няколко причини, каза директорът на Старозагорската художествена галерия проф.д-р Марин Добрев.- Първата е, че старозагорската публика го познава от всичките му участия във всичките издания на Квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“. Познат е от няколкото гостувания на бургаските художници в Стара Загора, както и една очарователна изложба с трима негови приятели …

За всеки от Вас, който поне веднъж е виждал картина на Георги Динев, е ясно това непрекъснато реене между небето и земята, желанието му да погледне отгоре и да търси там това, което ние няма как да видим. Това е може би най-характерно за неговото изкуство. Ако към това прибавите и неговото богато усещане за живопис, той е роден живописец, започва да се наслагват онези неща, които карат зрителите да се вълнуват от следващия сюжет и какво ще намери в него…Дали ще е тази уловена река, дали ще е преминаване през мистичните градове на Испания или някъде другаде, и то не какво точно си видял, а оня дух, който си усетил…Затова изложби като тази на Жоро Динев са необходими, защото човек дори и да не иска, освобождава възгледа си и започва да пътува заедно с него“.

Според проф. Добрев, Георги Динев е един от творците, който непрекъснато бяга от прозата на живота. В неговите произведения няма нищо конкретно, но винаги има повод, от който тръгва някаква идея – мечтанията, виденията, сънищата, включително и онази вглъбеност, която времето връща. Дали ще е спомен от някое дърво, рекичка, поточе и пр., за да ги превърне в нов свят, в който той по-късно се увлича, без дори да си спомня повода, по който е тръгнал в началото.

Към текста, прочетен от Красимир Червилов за въведение към каталог на Георги Динев преди 15-16 години, проф. Марин Добрев прибави новите му пристрастия и вълнения, онова, което тревожи душата му или я кара да лети.

Онова, което прави впечатление в показаните 43 графики и живописни платна, сред които има и няколко никъде и никога не показвани, а една работа буквално завършена преди ден, са онези непрекъснато преплитащи се и допълващи се неща, които гонят непрекъснато душата му. Половината от произведенията в изложбата са литографии, половината живописни платна. „Към всяка от тях по различен начин трябва да се подходи, сподели проф. Добрев. – Много често живописните му творби го принуждават да провери как ще се реализират в графичната техника. Както и обратното. Редица работи, които са тръгнали като литография преминават в един живописен свят, а в същото време доста по-различен. Това е нещото, което в продължение на 25 години непрекъснато го води. Така че, дали ще възприемате Георги Динев чрез графиките му, дали чрез живописта му са неща, свързани с Вашето отношение, Вашата емоция по изобразителното изкуство. Но едно е ясно: Когато човек добронамерено вникне в една картина, спряла го дали с цвета, дали с композицията си, и започне да разплита онова, което преминава през съзнанието на Жоро, е , точно тогава се усеща, че лети. Някои неща на пръв поглед са толкова абсурдни, но са всъщност толкова понятни. Това са и произведенията, които стават толкова близки на зрителя“.

На изложбата присъстваха освен старозагорските почитатели на изобразителното изкуство и повече от половината съученици на Георги Динев от Художествената гимназия Казанлък. Това носи у себе си и уважението към художника и онази детска емоция, която за щастие продължава да ги води по творческия им път.

Господин Динев, приятно ми е да Ви поздравя от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който прави всичко възможно културата на града ни да се развива бурно през последните години, да се радва на нови пространства, които ще бъдат подходящи и за изложби. – Това каза в приветствието си Милена Желева зам.кмет по културата в Община Стара Загора. -Като слушах думите на проф. Добрев и красивите думи, които прочете Красимир Червилов за реките и поточетата, за всичко което се вижда от Вашите платна, човек се взира в картините Ви и открива всичко това. Не се съмнявам, че тук имате много приятели. Винаги сте добре дошъл. Между Бургас и Стара Загора, едва ли някой се съмнява, че има близост, която се усеща и каквато имаме с много малко български градове. Поне аз имам такова усещане с моите приятели от Бургас. Надявам се след няколко месеца Вие отново да бъдете тук, в рамките на Квадриналето- едно от най-значимите събития, които ще организираме през годината. Пожелавам успех на Вас и на изложбата“.

Георги Динев благодари на присъстващите, на гостите си, на ръководството на Художествената галерия и на Общината, на съпругата си, с която са неразделни от ученическите си години, специално на проф. Марин Добрев, негов учител от гимназията в Казанлък, на съучениците си, с които продължават да правят общи изложби и да следят творчеството си.

Преди Стара Загора, тази изложба е показвана само в Художествената галерия в Поморие.

Експозицията ще остане до 15 февруари 2020 г.

Росица Ранчева