2391 са родените бебета през 2019 г. в Стара Загора

Общо 2391 са най-новите малки граждани на Стара Загора, проплакали през 2019 г. в трите АГ-клиники на града.

В АГ-клиниката към УМБАЛ-Стара Загора са родени 1 259 бебета, от които 711 по нормален път.

В болница „Ния Мед“ от 612 раждания са „хванати“ 626 бебчета, от които 14 близнаци. Д-р Николай Христов съобщи за Dolap.bg, че от последните три години има увеличаване на бебчетата. За изминалата година в сравнение с предходната те са 28 повече.

506 бебета са се родили в болница „Тракия“ през 2019 година. Те са с 17 по-малко в сравнение с предходната 2018 година, съобщи началникът на АГ отделението д-р Калина Пиперкова.

Наблюдението и в трите клиники е, че през годината са родени повече момченца. Юначета са и първите бебчета за 2020 г.

Днес и в трите клиники се състояха вълнуващи празници, посветени на Бабинден. Навсякъде млади родилки поляха с менчета вода на акушерите, за да вървят ражданията по вода. После докторите разчупиха топла питка с благослов колкото зрънца, толкова деца!

Освен на родилките и на семействата им, акушерките и лекарите получиха благодарността и признателността и на представители на старозагорската общност.

Честит празник и да се раждат още повече здрави и красиви старозагорчета!

Росица Ранчева

Забележка: По данни на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора, към броя на новородените бебета в Стара Загора през 2019 г. следва да се прибавят и 398 родени в чужбина, но от родители старозагорци и регистрирани в Общината. Така броят на най-малките старозагорчета е 2789.