Георги Господинов получи международна литературна награда в Италия

Писателят Георги Господинов спечели международната литературна награда Ceppo (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, съобщиха местни издания. Наградата се връчва от 1955 година, а от 2006 става международна. Сред първите й чуждестранни писатели е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе дел’Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Георги Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“, „българският Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове.“

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването дотам се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

Назаем от Дневник

© Цветелина Белутова, Капитал