Уникален ученически турнир „Пукльовците“ организират в РБ“Захарий Княжески“

На 29 януари (сряда) от  14:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе уникален Турнир на „Пукльовците“.

„Каним всяко училище в гр. Стара Загора и околностите да излъчи до два отбора и да участва напълно безплатно в уникалния по рода си турнир на Пукльовците. Отборите ще се състезават помежду си като решават задачи по математика и работят в екип. Забавата е гарантирана и всички отбори ще получат награди!“ – канят организаторите на турнира от Библиотеката.

Пукльовците са дигитални образователни игри, които помагат на учениците да развиват умения за работа в екип и ги учат „да им пука“ – за другите, за  природата, за света.

В турнира могат на участват ученици от 4 клас, които са по 6 души в отбор. Всяко училище може да излъчи до 2 отбора.

Повече информация за формата на турнира може да намерите на https://blog.thepoppals.com/2019/11/29/turniri/

На https://blog.thepoppals.com/2019/12/27/turnir-18-12-2019/ може да усетите великолепното настроение и щастието на децата по време на последния ни турнир.

Местата са ограничени. Запишете отбора си на https://thepoppals.com/tournament/

Турнирът е отворен и за посетители. Всеки учител, родител и/или директор, който иска да се запознае с Пукльовците, е добре дошъл.

Създатели на „Пукльовците“ са Ставрос Ставру и Ива Груева. Ставрос е доктор по Информатика, консултант, обучител, автор на книги. Създател на оригинални техники и игри за разработка на софтуер и управление на процеси. Ива е художник – илюстрира детска литература, като най-много обича да рисува за български детски книги. Работи като артист и дизайнер на свободна практика и е посланик на комикс културата в България.

„Пукльовците“ са дигитални образователни игри, които помагат на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в училище и са базирани на учебния материал по математика и български език от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

Защо създават „Пукльовците“?

Когато синът на Ставрос става първокласник, Ставрос забелязва, че момчето се вглъбява все повече в технологиите и се изолира от света. Трудно му е да комуникира с останалите и да работи в екип с тях. Бащата проучва и разбира, че много други деца също нямат тези важни социални умения. За съжаление и образователната система трудно им помага да ги развият. Това мотивира Ставрос да направи подарък на целия клас на сина си – игра, която да стимулира децата да работят заедно. Така се ражда прототипът на „Пукльовците“. Ставрос кани Ива да създаде дизайна и илюстрациите на играта. По-късно двамата започват работа с университетски преподаватели по педагогика и образование, за да създадат пълната методика на играта.

Как работят „Пукльовците“?

Процесът на самото учене се осъществява, докато учениците играят в отбори в клас и решават задачи по математика и български език с различно ниво на сложност. За да решат дадена задача, на децата им се налага да си сътрудничат и да обменят информация. Забавляват се докато учат и с желание показват това, което са научили в клас. Накрая отбелязват как са се чувствали по време на играта. Учителят следи целия процес и резултатите и след това разговаря с учениците. По този начин той има възможност да приобщи по-пасивните и по-различни ученици, да обсъжда случаите на агресия, да учи децата да не се обвиняват при загуба и да не се прекъсват. За да няма пристрастяване, игрите са позволени за не повече от 20 минути на седмица и то само в училищна среда.

„Пукльовците“ са изключително достъпни и вече се играят в редица държавни и частни училища. Целта на Ставрос и Ива е да достигнат до училища в цялата страна, а също така и да излязат извън България. Но това, за което мечтаят е най-вече да превърнат децата в едни истински Пукльовци – хора, на които им пука и които обединени задно ще създадат един по-добър свят.

А повече за талантливата Ива Груева /която е от Стара Загора, възпитаник на ГПЧЕ“Ромен Ролан“ и която Долап.бг представи в специално интервю/ и Ставрос Ставру може да прочетете в статията тук https://www.dnevnik.bg/blogosfera/article/380494