Фаворит в майсторския клас за математици е диамантеният Йоан Михайлов

Четвъртокласникът Йоан Михайлов, който през миналата година получи диамантен медал на World Mathematics Invitational в Япония постигна максималните 12 точки на първия проведен майсторски клас на Академията по математика в Стара Загора. Това съобщи за Dolap.bg ръководителят на Академията Любомир Любенов.

Първата сесия на Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора приключи в края на 2019 г. На 12 януари 2020 г. се проведе преглед на знанията, получени по време на обучението.

Обособени бяха 4 групи – 2 – 3 клас, 3 и 4 клас, 5 – 6 клас, 8 – 12 клас. Учениците решаваха по 6 задачи за 40 минути от темите, по които се проведе обучението в първата сесия на Академията. Всяка задача се оценява с 2 точки – за верен отговор и решение; 1 точка – за решение и допусната неточност; 0 точки – ако задачата не е решавана или е решена грешно. Общият сбор от точки е от 0 до 12. За майсторския клас се класират всички ученици, които са получили поне половината от точките.

От участвалите над 100 деца на проверката, 62 формират първите майсторски класове на Академията по математика. 12 от тях са с по 10,11 и 12 точки.

Единствен Йоан Михайлов постигна максималните 12 точки. С по 11 са второкласниците Димана Н. и Драгомир Н. и шестокласникът Радослав С. С по 10 точки са второкласниците Александър К., Александра К. и Даниел Ф., третокласникът Виктор Ц., четвъртокласниците Дамян В. и Симеон Д., петокласникът Драгомир С. и деветокласникът Мартин П.

Общо 62 ученици ще са част от майсторските класове на Академията. Ето и имената на първите членове на майсторските класове:

Втори клас (15 ученици): Димана Н, Драгомир Н, Александър К, Александра К, Даниел Ф, Боян С, Йордан Г, Николета С, Петя Н, Виктор А, Ния М, Радина Н, Яни И, Господин Б, Никола В.

Трети клас (16 ученици): Виктор Ц, Павел К, Баян А, Фабиана Н, Стефан Р, Кристиян Т, Стилиян Т, Михаела М, Радина В, Димитър К, Анджела И, Веселин С,

Иван А, Виктория К, Стефан И, Кристиян М.

Четвърти клас (12 ученици): Йоан Н, Дамян В, Симеон Д, Лъчезар С, Георги Г, Виктория С, Николай И, Радостин С, Илиян К, Велислав С, Константин В, Елизабета К.

Пети клас – шести клас (11 ученици): Радослав С, Станислав Д, Христо С, Драгомир С , Емил Б, Александър А, Стефан С, Ели С, Максим Ж , Павел А, Николай Д.

Седми – девети клас (8 ученици): Мартин П, Люсиен Д, Кристиян Е, Любен К,

Теодора Д, Пламен Ж, Михаил П, Александър Р.

Над 150 деца от първи до дванадесети клас се включиха в първата сесия на Академията. Тя бе открита на 28 септември 2019 г. в зала „П.Р. Славейков“ на община Стара Загора. Това е първата част от идеята на кмета Живко Тодоров за последващо създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти.

Участниците в Академията работиха по програма разработена от математика Любомир Любенов, според когото целта е децата на Стара Загора да имат преподаватели на световно ниво като проф. Емил Колев от БАН, който води подготовката на националния отбор по математика, Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“ и Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика.

Освен майсторски класове в Академията през втората сесия ще има и подготвителни класове за майсторските.

Началото на втората сесия ще е от 20 януари 2020. Обучението ще продължи до 31 март 2020 г. След това ще се проведат и квалификации за състезания, които са от международния календар на Академията.

Росица Ранчева