В Стара Загора дариха книги в памет на Гео Милев

По повод 125 години от рождението на поета Гео Милев, старозагорски образователни и културни институции получиха дарение от книги на български автори.

Мястото и ролята на Гео Милев в българската поезия са особени. Гео Милев е една от най-ярките личности, в чиято собствена съдба и творчество намира отражение изключително драматично и преломно време. Тъкмо тази особеност на времето от 20-те години на XX век, тъкмо специфичните социални (естествено, и художествено-естетически, и интелектуални) негови отражения улавя гениалния дух на Гео Милев“, пише литературният критик Иван Гранитски.

Старозагорското „Водоснабдяване и канализация“ дари емблематичната поема „Септември“ на издателство „Гео Милев“ с редактор Иван Гранитски, фототипното издание на „Безсъници“ на Яворов и „Житие и страдание грешнаго Софрония“ на Община Стара Загора.

Книгите получиха Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Център за подкрепа за личностно развитие, къща музей „Гео Милев“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина“.

Нашата идея е да научим българските деца да четат български автори. Затова даряваме книгите. Искаме да се възроди българщината, младите да разберат, че имаме уникални автори-поети, писатели, художници. Гео Милев е бил ценител на всичко българско. Нека има повече хора, които да даряват български книги“, коментира Румен Райков, управител на „Водоснабдяване и канализация“.

Росица Въльовска