Започнаха 52-те Яворови дни

Традиционните Яворови дни официално бяха открити на 13 януари 2020 г., в деня на рождението на поета, в родния му Чирпан от кмета на града Ивайло Крачолов. Огънят на Яворовата поезия първо лумна в къщата-музей на гениалния чирпанлия и бе пренесен от факелно шествие на най-изявените ученици в града до неговия паметник в градския парк. На откриването присъстваха зам.-председателят на парламента Емил Христов, президентът /2002-2012/ Георги Първанов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония д-р Сашко Настев, директорът на Културния център на Армения в Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, активисти на ВМРО-БНД, десетки граждани. Тук жертвеника запали поетесата Мирела Иванова. Пред паметника на Яворов пламенно слово произнесе Емил Христов, зам.председател на Народното събрание.
На нея се падна и честта да прочете тазгодишното слово за Яворов.
Доц.Милкана Бошнакова, зам.-директор на Народната библиотека, историк и архивист представи книгата „Непознатият Яворов“, на която е съставител и автор на уводните бележки. Книгата е събрала 19 ръкописните документи, които са датирани през 1912 г. Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп, днес Гоце Делчев, по време на Балканската война и като войвода на чета в македоно-одринското опълчение. Сред документите са открити и три непознати досега стихотворения, които по всяка вероятност са и последните написани от поета.
„Не очаквах, че след повече от сто години е възможно да се намерят оригинали на Пейо Яворов, негови нови документи и най-вече стихотворения“, посочи пред БТА доц.Бошнакова.

Президентът Георги Първанов и доц. д-р Милкана Бошнакова получиха почетния знак на община Чирпан за книгата „Непознатият Яворов”. Отличията им връчи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов на церемония по време на общоградското тържество. Доц. д-р Бошнакова е отличена за подготвянето като съставител на библиографското издание, което представя 19 неизвестни документа на поета харамия. Почетният знак на община Чирпан се присъди на президента Георги Първанов за активното съдействие при осигуряване на финансиране на уникалното издание. В словото си президентът призова българите за подкрепа на дарителски акции. Той призна, че е търсил финансова подкрепа от мнозина бизнесмени, но само един се е отзовал и това е Фондация „Манджуков”.

Гергана Микова връчи почетния знак на областния управител на Стара Загора на Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов”. Тя изтъкна, че наградата се присъжда на Тодор Иванов за изключителните усилия по изкупуването на архива и издаването на книгата.

На втория ден от Яворовите празници в Чирпан ще има научна конференция на тема: „Яворов и Златорог“

Д-р Румяна Лечева /БТА/