Дарин Петков, директор на ДКТ :“Навлизане в поетичния свят на Стара Загора е предизвикателството ни за 2020г.“

Господин Петков, каква беше лично за Вас 2019 г. и за най-добрия български Държавен куклен театър (ДКТ), който ръководите?

За мене отминалата 2019 г. беше много интересна, с много разнообразни събития в професионален и в личен план. През 2019 г. внучката ми Дария стана първокласничка, малката – Виктория- тръгна на детска ясла. А дядо им Дарко изведнъж стана на 60 години, ама акълът му същия като преди 30 години. Към това с благодарност и отговорност приемам факта, че получих доверието на част от старозагорци, за да ги представлявам в Общинския съвет. За първи път в живота си участвах в предизборна кампания и защитихме предложената от кмета Живко Тодоров програма за развитие на Общината през следващите четири години.

През 2019 г. се проведе най-доброто издание на Международния куклено театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, от към разнообразие на форми, от към мощност на участници, събития, които много хора посетиха. Радвам се, гордея се и съм изключително доволен, че „Пиеро“ става все по-интересен за културната общественост на Стара Загора, на България и Европа. 11-то издание наистина се превърна в забележително международно събитие.

През 2019 г. създадохме спектакъла „Последният човек“ по романа на Оруел „1984“. Считам, че това е връх в художествената биография на Старозагорския куклен театър. Много ми се иска да има много дълъг живот, да го играем успешно, да го видят много хора от всички поколения. Приятно е, че всички спектакли в нашия театър са с продадени на каса до едно места. Следващото представление тук е на 21 януари. На 29 януари за втори път ще го представим в НДК – зала „Азарян“. Досега, от 450 места има продадени 350, което е много добре… Надявам се, че ще имаме номинация за „Последният човек“.

Освен това Държавен куклен театър Стара Загора беше домакин и партньор на още два фестивала: Втори международен студентски фестивал „Даниел Чирпански“ и 26-ти Международен фестивал на франкофонския училищен театър. Участвахме и в пет фестивали в Шумен, Хасково, Плевен и Ловеч. Получихме и наградата на Министерство на културата за постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческата дейност.

Няколко премиери имаме за детската ни публика. Годината започнахме с „Меко казано“ от Валери Петров. Последва „Банда бацили“ с автори Мария Донева и Янчо Иванов, „Златка златното момиче“, „Елхата“, „Коледно чудо“…Над 30 са пиесите, които са в афиша за най-най-малките, по-големите и големите ни зрители.

Добра е финансовата ни равносметка, даже ще имаме и преходен остатък. По всички показатели резултатите ни са по-високи в сравнение с предходните години. Изиграли сме 382 представления пред 35 373 души публика.

Да не пропусна и фактът, че театърът ни участва активно в създаването на ново АРТ – пространство – пресечката на улица „Сава Силов“. Успяхме да украсим улицата, направихме й ново романтично небе, намерихме нови приятели и почитатели на нашето изкуство…Предстоящи са и нови събития.

Какво Ви предстои през новия 63-ти творчески сезон?

Годината започна много спокойно още на 2-ри януари. Докато другите почиваха, ние 6 дни репетирахме. Вкарахме нова колежка Ивана Бобойчева в „Последният човек“ на мястото на една наша бъдеща майка. На 15 януари в АЕК „Етър“ Габрово, ще открием постоянна изложба на кукли, сценография, костюми и проекти „Из историята на Старозагорския куклен театър“.

От 9 януари 2020 г. започнахме репетиции на ново заглавие за възрастни, което досега не е правено в България. Казва се „Tre sorelle” (Три сестри) от Стеван Копривица. Той е преподавател в Белград в Академията за театрално изкуство, известен драматург. Сценичната адаптация и режисурата са на проф. Славчо Маленов. Сценографията и куклите са на Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Музиката е на Владимир Джамбазов. Очакваната премиера е на 14 февруари т.г.

От 20-26 февруари ще се проведе творческата лаборатория „ Американски мюзикъл“. Това е съвместна лаборатория на нашия театър с АРТОФИС. Ментор- режисьори са Бен Рандъл от САЩ и Петър Кауков от България. Музикалният ментор е Роберта Ганова. Хореограф е Росен Михайлов. Ще участват избрани наши и външни актьори след кастинг. Ще обсъдим и възможностите за създаване с тях на мюзикъл през 2021 г.

На детската ни публика ще предложим две прекрасни премиери – „Червената шапчица“ по Шарл Перо- драматизация, режисура и музикално оформление Цвети Пеняшки и сценография Илина Стефанова. Премиерата е на 18 март. Другата пиеса, която отново ще постави Цвети Пеняшки е „Копче за сън“ от Валери Петров. Сценография Илина Стефанова. Музика – Милен Апостолов. Премиерата е на 30 юли.

Ще възстановим и две чудесни постановки: „Буратино“ и „Малката самовила“. Това са спектакли с марионетки, каквито в последно време почти не ползваме. А на времето имахме 4-5 – „Джуджето Дългоноско“, „Малката Елфа“…Всички бяха с едни ефирни марионетки. „Червената шапчица“ ще бъде с петрушки на параван…Гледаме да връщаме типичните жанрове в кукленото изкуство като използване на видове кукли…Оказа се, че в това електронизирано време, като влязат децата в салона и им играем представление с петрушки – т.е. чист куклен театър, им е изключително интересно…

От 24 до 26 април сме домакини на 27-мия Международен фестивал на франкофонския училищен театър, а от 9-14 октомври – на третия Международен студентски фестивал „Данаил Чирпански“.

Започваме работа по пластично-музикален спектакъл за възрастни „Самодива“ с режисьор и хореограф Ивета Георгиева. Традиционно, всяка година даваме възможност на млади творци да завършат висшето си образование при нас. „Самодива“ е дипломен спектакъл на Ивета. Премиерата е на 30 юни. Сценографията е на Христина Стоилова и Христина Младенович- Храстче. Музиката е на Маргарита Друмева.

Голямото ни предизвикателство тази година е провеждането на 11-та творческа лаборатория от 14-29 септември 2020 г. Темата е „Поетите на Стара Загора“. Тези дни ще пуснем съобщение за кастинг на режисьори и сценографи, които трябва да се явят с идейни проекти пред художествения ръководител Веселка Кунчева – режисьор и другите двама ментори – Мариета Голомехова -сценограф и Милица Гладнишка -вокален педагог. Ще се конструират четири екипа от режисьори и сценографи и общо 20 драматични и куклени актьори и студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, избрани също след кастинг. Текстов материал -бол. А формата каква ще бъде, какъв сценичен еквивалент ще се реализира, ще се покаже на лабораторията. В крайна сметка, най-доброто или едно-две обединени решения, ще се реализира като истински спектакъл, който да влезе в репертоара ни за 2021 г. Резултатите от лабораторията ще бъдат показани на 29 септември 2020 г.

Разбира се, освен в театъра, ще се работи и в Музей „Литературна Стара Загора“. Надяваме се на ползотворното сътрудничество с директора на музей Иван Матев, който действително е корифей и най-много знаещ за поетичната слава на Стара Загора.

Росица Ранчева