Стартират Яворовите януарски дни

От 13 до 15 януари 2020 г. Община Чирпан, Къща музей „Пейо К.Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират 52-то издание на Яворови януарски дни.

Началото е в 17:00 ч. в къща музей „Пейо К. Яворов“ със запалване на огъня на Яворовата поезия в двора пред бюст-паметника на поета. Той е дело на Мара Георгиева, издигнат през м. октомври 1933 г. Ридуалът ще изпълни Георги Зъбчев, зам.председател на Фондация „Яворов“. Огънят ще бъде пренесен до паметника в парк „Яворов“ от шестима средношколци.

В 17:30 ч. пред мемориала на поета, приветствие ще бъде отправено от зам.председателя на Народното събрание Емил Христов. Яворовите дни ще открие кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Поетесата Мирела Иванова ще запали жертвеника пред паметника на Яворов.

Началото на тържествената Яворова вечер е от 18:00 ч. във Военен клуб. Слово за Яворов ще произнесе Мирела Иванова. Веднага след това е премиерата на книгата „Непознатият Яворов“. Уникалното издание ще бъде представено от доц. Милкана Бошнакова и издателят Пламен Тотев. Следва поетичната вечер с участието на Мирела Иванова, Виолета Христова, Ана Цанкова, Костадин Филипов, Михайло Свидерски. Първата вечер ще завърши с концерт на ансамбъл „Гоце Делчев“, София.

От 14:00 ч. на 14 януари 2020 г. започва научна конференция на тема „Яворов в Златорог“ с участието на най-големите явороведи в България – проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ръкьовски и проф. Димитър Михайлов. От 16:00 ч. в изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ ще бъде открита изложба на старозагорски художници. Тя ще бъде представена от Милен Алагенски, председател на представителството на СБХ в Стара Загора. Коратор е Владимир Кондарев. В 17:00 ч. е премиера на стихосбирката „Приближаване до взрива“ на Атанас Капралов, представена от д-р Йордан Нанчев. От 18:00 ч. е Акустичен концерт на група „Точка Бг“.

На 15 януари, от 14:00 ч. в къща музей „П.К.Яворов“ ще се състои премиера на сборник с отличени конкурсни творби „В часа на синята мъгла“. Представят Златина Колева и Трифон Митев. След това ще бъдат обявени резултатите от два национални конкурса: – литературен „И ти си в мене- ти, родино моя“ и за рисунка -“Недорисуван свят“ – в памет на Василия Стоилова.

От 18:00 ч. във Воеенния клуб е постановката на ДКТ „Васил Друмев“ Шумен – „Нирвана“.

Росица Ранчева