Четат ли старозагорци? Какво четат в библиотеките? Кои са любимите им книги и автори?

Традиционно в края на годината от Библиотека „Родина“ правят такава справка, която звучи и изглежда интересно. Класацията за най-много заети книги на Библиотека „Родина“ се води от Стойно Димитров. Той е отнесъл у дома си през тази година общо 266 заглавия – една книга му е отнемала горе-долу ден и половина.

При най-заеманите автори в библиотеката на върха категорично е Даниел Стийл. Нейните книги са пожелани общо 1493 пъти. Челната тройка всъщност е изцяло в плен на авторките на романтични четива – втора е Нора Робъртс с 959 заемания, а трета – Сандра Браун с 464.

Романтики, криминалета и….романтики са най-търсените книги. Вероятно от хората с повече свободно време за книги.

Изненадващо обаче, на върха при най-четените книги на Библиотека „Родина“ е „Автобиография“ на Бранислав Нушич.

Никаква изненада откъм автори и книги и в справката на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. И тук формулата е – романтика, криминале, романтика. Най-заеманите книги в читалнята са: „Аз преди теб“ от Джоджо Мойс, Княжески“ / 57 пъти е заета от читатели/, „Ад“ на Дан Браун /47 пъти е заета от читатели/ и „Неочаквано едно лято“ от Джули Джеймс /46 пъти е заета от читатели/.

И понеже Джули Джеймс ми е абсолютно непозната, прочетох описанието на книгата, толкова предпочитана от читателите:

„Неочаквано едно лято… той и тя срещнаха любовта.

Ако ви се чете някоя завладяваща история, която да стопли сърцето Ви в студените зимни дни, „Неочаквано едно лято“ е точно за вас.

Искри започват да прехвърчат, когато бракоразводната адвокатка Виктория Слейд се нанася в съседство с разследващия журналист от „Чикаго Трибюн“ Форд Диксън… Виктория е била свидетел на нещастния край на достатъчно връзки, та завинаги да се откаже от идеята за брак. Което не означава, че има нещо против неангажиращите авантюри… Но не и със самонадеяния ѝ нов съсед. Ала когато се съгласява да поеме случая на сестра му, тя е твърдо решена да спечели… дори ако за това се налага да обедини усилия с него.

„Смесицата от интелигентен хумор, изпепеляващи чувства и умело разказана история – запазена марка за романите на Джули Джеймс – превръща тази книга в бестселър.“

Романтик таймс

„Съвременна и изключително забавна история, с енергичен сюжет и запомнящи се герои.“

Буклист

/Еха! Хората искат да стоплят сърцата си с подобни истории не само в студените зимни дни, а целогодишно! Затова явно толкова много се чете!/

На 5 декември в Регионална библиотека „Захарий Княжески” бяха запалени светлините на елхата и отделено специално внимание на ( най-ревностните читатели, дарители, доброволци и партньори. Най-малък читател е Симеон Янев. Той е само на две години, но вече посещава Детския отдел със своите родители. Най-много заети книги от Детски отдел има Изабел Милен Иванова. През 2018 г. тя беше най-малкият читател, а през 2019 г. е заела 127 книги. Най-активни посетители на Тийн зона – Христо Стоянов Христов и Найден Динков Щерев, ученици от ППМГ „Гео Милев”. Най-активно ползват отдела за тийнейджъри, където пишат домашни, играят настолни игри или ползват компютри.

Най-много заети книги има  Пламен Георгиев – общо 173. Работил в БДЖ, сега пенсионер, той чете предимно трилъри, исторически романи, съвременна литература за известни алпинисти и планинари. Второто място по брой заети книги е на Росица Славова – 170. Тя работи в БТК, чете предимно езотерика и чужда литература. Има издадени 4 детски книжки. Най-редовен и най-възрастен читател е Бонка Иванова, на 81 г., бивш преподавател в ИПКУ. Участва активно във всички изяви на библиотеката, следи новите книги и има разностранни интереси. Тя е прочела 151 книги.

Библиотеката обяви за Дарител на 2019 г. компанията КонтурГлобал Марица Изток 3 – компания, която устойчиво подкрепя и партнира на проектите на Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Най-щедрите индивидуални дарители на РБ“Захарий Княжески“ през годината са:

Пламен Златев – дарение от 800 книги (специализирана литература)

Петър Христозов – дарение от 500 книги (правна и религиозна литература)

Стоил Стоилов – дарение на  Албум-алманах „Македония”, 1931 г. (библиографска рядкост)

Пенка Кирчева – редовен читател и дарител на нови книги.

Нека Новата 2020 година да е книжно пълноводна и читателски изобилна!

Уляна Кьосева