Международно участие за Хора за ортодоксална музика при Храм „Св.Николай“

Лого и концертно облекло на Хора за ортодоксална музика при Катедрален храм „Св. Николай“ изготвят в Стара Загора. Идеята на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и диригента Мария Колева е повлияна от предстоящото участие на престижен фестивал в Москва през 2020-та година, за който текат трескави подготовки.

След кратки разговори те възлагат нелеката задача за визията на Денис Иванов, сценограф и костюмограф в Държавна опера-Стара Загора. „Изключителна чест е поканата за дизайна на облеклата, както и художественото въплътяване на емблема или лого на Хора да бъде отправена към мен. Това е атестат за доверие и изключително уважение към работата ми, като артист и доказан творец в своята област“ – споделя той. Изготвянето на костюмите започва с мащабно проучване, защото материята е дълбока и непозната за него. „Дядо Киприан държеше пурпурно лилавото да присъства като цвят. Направих го дискретно, с елегантни златни шевици, символизиращи стилизиран кръст. Целта ми беше да създам модерна линия, с изчистен и стилен силует, но все пак да се придържам към каноните за хорова униформа и облекло.“, разказва още младият костюмограф. Блейзерът /при дамите/ и джемпърът /при господата/ са добър синтез на всички изисквания, стоят елегантно на всякакви фигури и излъчват празничност. Подбрани са добре изпечени, изключително качествени платове, които падат тежко и изглеждат богато.

Костюмите Денис Иванов създава с помощта на Мария Христова – един изключителен конструктор на облекло, доказана и на модния подиум /работила е за престижни модни къщи в Гърция, Италия и Южна Африка/, както и майстор на сценичното облекло вече осми сезон на Старозагорската опера. Логото на Хора представлява църковна камбана, обвита в музикално петолиние, решена в старо злато и лишена от ненужни детайли – идея на Мария Колева, материализирана от Денис Иванов.

Денис Иванов е оперен певец, режисьор, сценограф и костюмограф в Държавна опера – Стара Загора. Завършил е НМА проф „Панчо Владигеров“, гр. София със специалност „Класическо пеене“ през 2013 г., „Музикално-сценична режисура“ през 2015, както и НХА София, със специалност „Сценография и костюмография за музикален театър“. Има постановки в Държавна опера –  Бургас, НМБЦ „Стефан Македонски“ София и Държавна опера – Стара Загора. Негови постановки в нашия театър са „Пинокио“, „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“, „Лебедово езеро“, „Набуко“, „Трубадур“, предстои „Парижката Света Богородица“ и други.