„Класическо синьо“ е цветът на Pantone за 2020 г. – любопитно

Pantone обяви, че „Цвят на годината 2020“ е класическо синьо – нюанс, напомнящ небето привечер.

„Неувяхващият и неизменен оттенък на синия Пантон 19-4052 Класическо синьо е елегантен със своята семплост. Той се възприема като цвят на спокойствието и внушава мир и покой в човешката душа“, оправдаха избора си специалистите.Те изтъкнаха, че винаги може да се разчита на класическото синьо.Нюансът ни напомня за безкрая на вечерното небе и ни подбужда да излезем от рамките на обикновеното.

„Това е цвят, който предвижда какво ще се случи по-нататък“, каза Лори Пресман, вицепрезидент на Института за цветове Pantone, който избира ежегодно цвета на годината.

Според експертите тази нюанс предлага успокоение, увереност и връзка, които хората може би търсят в несигурна глобална среда.

Pantone определя цвят на годината вече повече от две десетилетия. През 1963 г. компанията създава Pantone Matching System – собствена система, използвана в различни индустрии като печат, графичен дизайн и моден дизайн, за управление на цветовете.

Всяка година цветът се определя чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот и индустрията, каза Пресман.

„Обикновено тенденциите, които виждаме в цвета, отразяват големи макротенденции, които се случват в културата“, обясни тя.

Цветните влияния могат да дойдат от изкуство, предстоящи медии, филми, начин на живот, социално-икономически и политически условия, пътувания и дестинации, нови технологии – наистина всичко.

Припомняме, че институтът „Пантон“ определя главният цвят на годината от 2000 година насам. За 2019-а беше избран нюансът Жив корал. „Пантон“ избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за траен интерес.