За смирение и доброта призова митрополит Киприан

Във втория ден на Рождество Христово /Събор на Пресвета Богородица/, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители от епархията отслужиха Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Рождество Богородично“ – Шипченски манастир – гр. Шипка. В края на службата владиката се обърна към миряните с послание, „празникът да ни отведе по прашните пътеки към родните домове и при нашите родители, които винаги ни очакват, независимо дали са те на земята, или на небето. Да почувстваме дланите им, за да осъзнаем колко сме малки, и тогава, и особено сега. И в тая малкост да се смирим пред тях и Бога, който също чака да ни прегърне, за да изтрие греховността ни. Да Му се отдадем, както Той се отдаде на нас.“

На 27 декември /Стефановден/, Архиереят ще служи в Бачковския манастир „Успение Богородично“.

Десетки миряни поздравиха Старозагорския митрополит по време на традиционния празничен прием в Митрополитския дом. Първи при него дойдоха възпитаниците на Дома за деца лишени от родителска грижа „Мария Терезия“ с директор Латинка Петрова. Освен празничен поздрав, владиката бе изненадан с две народни песни от Здравко Стефанов, бивш възпитаник на Дома, понастоящем студент в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив и стипендиант на фондация „Св. Киприан Цамблак“.

Дядо Киприан изказа специална благодарност на иконописката Зорница Иванова, която обикновено остава в сянката на изографисаните от нея храмове.

Сред гостите бяха народният представител Халил Летифов, кметовете на общините Мъглиж – Господин Господинов и Гурково – Мариан Цонев, свещенослужители и семействата им.

В края на вечерта митрополит Киприан получи портрет от 8-годишния Георги Николов. Той не пропуска църковните служби, както и мероприятията, в които участва владиката. Моли се за живот, здраве и любов. Именно досегът до архиерея го кара да иска да помага в службите. Детето ще сбъдне своята мечта и ще бъде подстригано за иподякон на Богоявленската литургия, на 6 януари 2020 г. в Катедралния храм „Св. Николай“, Стара Загора, която започва в 09:30 часа.

Благовест Илиев