Рождественско послание на НВП Старозагорски митрополит Киприан

+ Старозагорский Киприан

РОЖДЕСТВЕНСКО  ПОСЛАНИЕ

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО

И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ

СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

 

„Дева днес ражда Свръхестествения и земята

поднася на Непрестъпния пещера; ангелите с

пастирите  славословят, а мъдреците със

звездата пътуват, защото заради нас се роди

Младенец-Предвечният Бог “

/ Кондак на Рождество Христово/

 

Днес е Рождество Христово.  Бог в Своята милост ни удостоява отново да посрещнем този величествен празник. Цялата Църква, всички ние, с радост следваме пътя на звездата, за да стигнем до малката, закътана в покрайнините на Витлеем, пещера. Толкова неизвестна за човечеството до този ден, а сега искряща с  духовна  светлина, достатъчна, за да стопли всяко сърце. В нея има сбъдването на Божието обещание за спасение на човешкия род, нашето бъдеще, нашата вечност. В тази преизобилна светлина има толкова много радост, колкото само малките ръчички на новороденото дете могат да дарят на света.

Рождество Христово  е основното събитие  в благия Божий промисъл за спасението ни и затова  светата Църква го празнува с особена тържественост.   Ден на духовно веселие, ден свещен,  носещ в себе си вечна надежда, вечен зов на благост,  без които душите ни нямат живот. Празник и възхвала на Божията любов, без чиято милувка не можем да съществуваме.  Ден, в който  човечеството празнува своето раждане като нова твар.

Боговдъхновени пророци  предсказват идването на Оня, Който беше преди всички векове и дойде на земята като Спасител на човеците.   Ние сме свидетели на тази свещена радост, защото ето: „Дева днес ражда Свръхестествения“.

Седемстотин години преди този ден, просветен от Духа Светаго, пророк  Исаия  пише: „ Ето Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което значи : „с нас е Бог“ /Ис.7:14/.

Чудото, което никога не се е случвало – Девица без мъж да зачене, будещо недоумение, неверие, хладен присмех в дебрите на гордостта на човешкия ум, се сбъдва. Девицата с благодатта на Светия Дух  ражда Син. Словото Божие приема човешка плът, за да проправи пъртина в греха,  през която да минат следващите Го. Той идва не с фанфари и величие, не като Творец и Господар на видимо и невидимо, а тихо и смирено. Няма на  земята по-смирено създание от   пеленаче, безпомощно и зависимо за всичко от своите родители. Всемогъщият Бог идва  именно като пеленаче в тъмна, студена, пригодена само за  нуждите на безсловесни животни пещера.  „ И роди  своя Син първенец, пови Го и Го положи в ясли, защото нямаше за тях място в странноприемницата.“ /Лк.2.:/, описва великото събитие, в присъщия си стил, картинно и с малко думи, свети евангелист Лука.

Протойерей  Александър Шмеман пише, че най-поразяващото откровение на рождественската тайна се крие в тези думи: „Младенецът,Отрокът и Бог“. Този паралел е наистина значим. Бог идва при нас, отдава ни се безусловно, воден единствено от любовта. Нашият Създател влиза в плът, знаейки   за страданията, присмеха и обидите,  ужасната и мъчителна  смърт, предателството от най- близкото му обкръжение, които Му предстоят . Има и още,  Спасителят приема да  претърпи  всички тези мъчителни дни и години  в земния си живот с ясното съзнание, че  Неговите  чеда, ние хората,  в свободната си воля можем да не тръгнем по живителните му стъпки. Бог поема този риск въпреки нашата себичност и егоцентризъм, отново заради безпримерната си любов.

Частица от тази любов носим най-вече  през детството си, защото току- що Бог ни е извикал от небитието и още помним дъха на Създателя си. После грехът, скрит в капана на времето,  отнема този спомен. Христос  ни казва: „Бъдете като деца“/Мат 18:3/, за да ни предпази от нас самите. По-скоро от гордостта, която ни отделя от Него и хората, от злобата на делника и недуховността на времето, стиснали в  тежката си длан  душите ни.

Посланието на днешния прекрасен празник е  да видим сърцата си. Ако го сторим, със сигурност ще намерим в тях и болка, и несбъднати надежди, и много предателства от  близки, но пък там се крие и детството ни. Сърцето  го помни както нищо друго в живота ни.

Нека Рождество Христово да е празникът,  който да ни отведе по прашните пътеки на родните домове и  при нашите родители, които винаги ни очакват, независимо дали са те на земята, или на небето. Да почувстваме дланите им, за да осъзнаем колко сме малки, и тогава, и особено сега. И в тая малкост  да се смирим пред тях и Бога, който също чака да ни прегърне, за да изтрие греховността ни. Да Му се отдадем, както Той се отдаде на нас.

Сам Божият син, раждането на Когото  прославяме и празнуваме днес, тихо ни зове  с думите: „Ако някой Ме люби, ще спази словото Ми“/Йоан 14:23/.  Любовта  присъства в делничната ни вяра само чрез дела. Трудът за добро ни приобщава с Божията благост. Това ни увещават да правим и явилото се  пред пастирите многобройно  ангелско войнство в Рождественската  нощ със своето славословие: „слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“/ Лука2:14/.

Колко прекрасни думи и как чрез тях  радостта от  Рождество Христово  присъства в душите ни и ще бъде там не само днес, но и в дните ни напред. Нека песента на ангелите никога да не замлъква  и  празникът да носи благословение на всички, както  и вяра в Него, защото Христос царува во веки! /Откр.11:15/!АМИН!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

С преизпълнено от Рождественска радост сърце,

Ваш во  Христе молитствувател,

+ СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ