ЛЕГЕНДАРНАТА СТАРОЗАГОРСКА ФРЕНСКА ГИМНАЗИЯ

През м. януари 2020 г.Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора ще чества своя 54-ти патронен празник. Като предисловие към това събитие и рождественски благопожелания към днешните ученици и учители, поместваме красивия спомен на уважаваната д-р Богдана Димитрова.

Моят град си има своите символи – герб, знаме, химн, един разкошен зелен хълм, наречен Аязмото, един Античен форум – Августа Траяна и едно училище, което носи името на световен писател и миротворец Ромен Ролан, наричано не случайно легендарната френска гимназия на Стара Загора.

За нея моят по-голям син беше казал: „Това е гимназията с главна буква в моя живот.”

Десетки, не, стотици са младите хора, които са завършили първия, най-важния етап от своето образование в тази гимназия, с учители, за които всеки е скътал скъп спомен.

Високата класа на училището пролича и през 2016 г. на тържеството по случай 50- годишния юбилей. Високата класа изкристализира в годините: Випуск след випуск, не само с отличния успех, не само с продължаващото образование у нас или по света, не само с успешния бизнес, с научните постижения и с академичните звания, не само с високата лична култура и духовно богатство.

Високата класа на гимназията определяше цялостния облик на всеки един възпитаник на „Ромен Ролан” и правеше от него личност, която отстояваше своята индивидуалност, дори тогава, когато това не беше прието.

Ще Ви разкажа за едно събитие, част от живота на училището, в началото на учебната 1983/84 година, когато се избира Ученическият съвет и неговият председател, обикновено определен предварително.

В препълнената аула на Медицинския факултет, където е пребазирана гимназията, са представители на всички класове. Ръководството на училището, начало с директора Кънчо Матев, е на официалната трибуна. Представителка на градската организация на ДКМС обявява целта на събранието и значението на избора на ученическия съвет. Когато обаче предлага един ученик от Х клас за председател на Ученическия съвет (УС), в залата настава брожение, защото, за да звучи убедително, другарката съобщава, че предложеният от нея техен съученик през лятото е бил на лагер-школа, където се е подготвял за председател на УС. Но през лятото всички ученици бяха на бригада цял месец в консервния комбинат „Петко Енев”, задължение, което мразеха, но като примерни деца изпълняваха.

„Значи така. Ние на бригада, той на лагер-школа”

Опитите да бъдат убедени са безполезни. Това са ученици, които имат собствено мнение и не приемат подобни императиви. Става Надежда, едно хубаво момиче от десети клас и заявява, че от името на съучениците си предлага за председател на Ученическия съвет Борислав от Х „г“ клас, когото уважават (споделя някои негови добродетели) и който е бил с тях на лятната бригада през м. юли. Изухват бурни аплодисменти.

За ужас на ръководството на събранието за председател е избран Борислав, а не предварително определения ученик, който безспорно също има достойнства, но не е бил на бригада. Учениците излизат от събранието леко превъзбудени, защото за първи път са се опълчили на опит да им разпореждат неща, с които не са съгласни. За онова време това не беше типично, дори беше дръзко и смело. Но роменролановци бяха надживели фалшивите стереотипи на времето и се чувстваха горди от решението си. Свободомислието им даваше сила.

Този спомен ме изпълва с топло чувство на благодарност към децата от онова събрание, към техните учители, към легендарната френска гимназия, която и днес вдъхновява много старозагорски тийнейджъри да станат част от нейната общност и тя да бъде Гимназията с главна буква в техния живот.

Д-р Богдана Стефанова Димитрова

майка на двама сина, възпитаници на гимназия „Ромен Ролан”:

проф. д-р Борислав Димитров – завършил през 1985г., маг. ик. международни отношения, Стефан Димитров – завършил през 1987г. и баба на двама внука, възпитаници на гимназия „Ромен Ролан”:

Димитър Бориславов Димитров – завършил през 2010г., магистър по икономика – управление на проекти, Манчестър UK и Богдан Стефанов Димитров – завършил през 2017г. – студент по международни икономически отношения в Хага, Холандия